VRANCEA. Terorizaţi de şobolani

Data publicării:
sobolani focsani

"Sunt peste tot. Dacă luaţi toate blocurile şi în centru sunt. Mă uitam la unitatea aste militară, merg şobolanii prin gardul viu, pe partea lor. Sunt mari cât pisicile sunt de mari" spune un localnic.

Toţi locatarii blocurilor din zonă se plâng de numărul mare şobolani.

"Mai vin câteodată pe canalizare, pe conductele de la veceu sau de la bucătărie. Se întâmplă să intre şi în casă. Mi-a intrat de vreo două ori" spune alt locatar.

Silvia Hristache: "Am găsit şi sub scară mort. A râcâit pe usă. Au văzut vecinii râcâind pe usă. La uşa la intrare da. Sunt o mulţime. Sunt să ştiţi. Şi pe afară circulă de n-ai treabă".

Liliana Şotârcă: "Şobolanii sunt foarte mari. Pe aici pe trotuar meg, când e întuneric, fuge, se ascunde".

La Focşani, singura metodă de prevenţie împotriva rozătoarelor sunt deocamdată pisicile. Asta pentru că primăria nu are încă un serviciu de deratizare. Acesta este în curs de autorizare.

Adrian Grosu - şef Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice: "Mai avem două avize de obţinut de la DSP şi DSV. Sperăm să le obţinem, chiar mâine şi vrem, începând de luni să dăm drumul la treabă să începem deratizarea pe întreg municipiul Focşani. Ştim că s-au înmulţit, probabil mai necontrolat".

Oamenii se tem să nu se îmbolnăvească din cauza şobolanilor, care pot transmite boli periculoase. Mai ales că anul trecut au fost confirmate două cazuri de febră hemoragică în Vrancea. O afecţiune provocată de bacteriile purtate de aceste rozătoare.

Janina Lazăr - medic epidemiolog DSP Focşani: "Sunt rozătoare care au acces la surse de apă, surse alimentare şi care pot să producă febră hemoragică cu sindrom renal, produsă de hantavirus. Trebuie descurajate populaţiile de rozătoare din jurul locuinţelor, din jurul blocurilor, gospodăriilor. Să nu aibă acces la ghenele de gunoi".

Pe lângă cele două cazuri de febră hemoragică, la Focşani au mai fost confirmate anul trecut alte şase cazuri de leptospiroză.

O afecţiune transmisă tot de şobolani şi care este cunoscută drept „boala cu o mie de feţe". Pentru că are simptome specifice unei gripe: febră şi dureri musculare.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri