Vulnerabili în faţa inundaţiilor

Data publicării:
santuri astupate inundati

De departe, una dintre cele mai ciudate situaţii este la Lieşti. Acolo, şanţurile pentru apa de ploaie au fost acoperite cu pământ de firma de construcţii care a montat reţeaua de apă şi canalizare în comună. Şi aşa au rămas.

Iulian Boţ - primar Lieşti: "Până aici am avut conductă. Când s-a săpat, el a venit şi a dat într-o parte şi în alta. Ele se astupă".

Pentru a se pune la adăpost în cazul unor eventuale inundaţii, localnicii trebuie să refacă şanţurile în faţa propriilor gospodării.

Iulian Boţ - primar Lieşti: "Constructorul nu mai este tras la răspundere. Noi am făcut o hotărâre de Consiliu Local privind gospodărirea comunei şi cetăţenii au şi drepturi dar au şi obligaţii. Unde este lege nu e tocmeală".

"Să le facem noi? Să stea ei cu ideilea astea că noi nu facem nimic" spune un localnic.

Şi totuşi pe marginea şoselei au mai apărut câteva şanţuri, dacă pot fi numite aşa.

Adrian Obreja - reporter Digi24: "Lung de aproximativ cinci metri şi adânc de 20 de centimetri, dar fără nicio continuitate. Aşa arată acum şanţurile după efectuarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare. Fostelor şanţuri pentru apa pluvială li s-au pus cruce".

Altă comună, alte nereguli. La Pechea, pârâul Suhu care traversează localitatea trebuie urgent decolmatat şi igienizate malurile. În centru comunei, la inundaţiile din 2013, apa măsura peste un metru şi jumătate.

Gheorghe Ţâru - viceprimar Pechea: "La timpul ăla era mai primăvară şi nu a fost nevoie de intervenţie majoră. Acum au crescut buruienile că a venit vara. Ce să le fac? În albia râului oricând creşte şi orice fel buruiană apare care poată să crească în câteva zile".

Reprezentanţii Apelor Române nu au dat nicio sancţiune în urma controalelor.

Dan Buruiană - Apele Române Iaşi: "Nu au fost aplicate sanţiuni în prima etapă a acestui control, ci s-au aplicat măsuri stricte trasate pentru fiecare UAT în parte".

Dacă la următoare verificare se constată că nu s-au respectat sarcinile, primarii pot fi amendaţi.

Ion Avram - comisar Garda de Mediu: "Nerealizarea măsurilor de către persoane juridice este sanţionată cu amendă de la 500 de milioane la un miliard de lei vechi".

Au fost verificate 46 de comune, iar la la 37 dintre ele s-au găsit nereguli. Controlul s-a făcut în perioada 16-30 aprilie.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri