Zilele câmpului în Insula Mare a Brăilei

Data publicării:
combine camp

Cei peste 1.200 de participanți la evenimentul Ziua Câmpului în Insula Mare a Brăilei au fost impresionați de culturile bogate de grâu, orz, rapiță, porumb și soia.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Sunt mai mult decât impresionat de ceea ce am văzut. Categoric Bărăganul e departe. Suntem aici aș spune așa, într-o formulă mai literară, în Olanda. E atâta exactitate, meticulozitate".

"Am venit din Spania, special pentru acest eveniment. Arată bine, culturile sunt foarte bune" spune un fermier.

Furați de peisaj, fermierii s-au plimbat printre culturile de cereale și au luat notițe de la specialiști pentru a-și îmbunătăți recoltele de anul viitor. Mai ales că, spun ei, producția de anul acesta la culturile agricole este compromisă de secetă.

"De unde vin eu din Moldova, e critic, e foarte critic. Probabil că dacă nu va ploua nici săptămâna asta va fi calamitate în mai bine de trei sferturi din Moldova" declară alt fermier.

Lucian Buzdugan - administrator societate agricolă: "Pentru unele zone va fi o producție normală, ceva mai slăbuță decât cea de anul trecut, dar avem zone climatice foarte puternic afectate de secetă și dau aici exemplu Moldova".

În Insula Mare a Brăilei s-a investit într-un sistem performant de irigații, dar și în utilaje agricole ca-n occident.

Lucian Buzdugan - administrator societate agricolă: "Când am venit în Insulă erau numai 7.000 de ha pe care le puteam iriga, astăzi irigăm 41.000 de ha. Mai avem încă 15.000 de ha, dar faptul că 66% din suprafață o irigăm ne asigură supraviețuire în caz de un necaz deosebit".

În Insula Mare a Brăilei se produc anual peste 300.000 de tone de cereale. Peste 80% din producție se duce la export, în Grecia, Italia și în țările arabe.

Gigu Soare - director comercial societate agricolă: "Ne aflăm aici la fabrica de dehidratare lucernă. O secție nou înființată, cu o capacitate de producție de circa 400 de tone marfă finită la 24 de ore".

Cele aproape 60.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei reprezintă cea mai mare exploatație agricolă din Europa, dar și una dintre cele mai competitive pe piața externă.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri