120.000 de ieşeni, neasiguraţi. Aproape 20% din populaţia judeţului nu contribuie la sistemul de sănătate

Data publicării:
sonda perfuzie spital

Constantin Liliac are 43 de ani, munceşte cu ziua şi nu platit niciodata contributii la sistemul de asigurari de sanatate. Omul spune că atunci când se simte rău se prezintă la spital cu strângere de inimă. Cere ajutor doar la Unitatea de Primire Urgenţe pentru că altfel ar trebui să plătească investigaţiile:

"La ţară, de exemplu, muncim ba la unul ba la altul, cu ce să plătim noi CAS-ul sau cum se numeşte din cât câştigăm noi, care abia ne ajunge de pe azi pe mâine. - Şi când ajungeţi la spital? - Când ajung la spital cu miloaga pe ici pe colo, ce să facem, nu ne prea bagă în seamă, au şi dreptul să nu ne bage în seamă."

Prin lege, bolnavii care nu sunt înscrişi în sistemul de asigurări de sănătate beneficiază de gratuitate pentru serviciile medicale doar în primele trei zile de urgenţă.

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi: "Mai departe se încearcă recuperarea cheltuielilor pentru perioada de spitalizare prin soluţiile legale. Ar fi important pentru spital, în relaţia cu finanţatorul să fie rezolvate toate aceste situaţii şi bineînţeles şi pentru pacienţi, pentru ideea de a face consultaţii în ambulator, internări programate."

"Din totalul populaţiei la nivelul judeţului Iaşi, aproximativ 750.000, asiguraţi avem în jur de 630.000, iar restul prin diferenţă sunt neasiguraţi. Precizăm că s-ar putea o parte din aceste persoane care lucrează în afară să fie asigurate în afară," a declarat Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Ca să poată beneficia de asigurare de sănătate, persoanele care nu realizeaza venituri ar trebui sa achite contributii lunare de 5,5 la sută din salariul minim pe economie, iar asta înseamnă 54 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri