15 familii din Bacău așteaptă de cinci ani să se întoarcă în casele lor

Data publicării:
bloc bacau

Au trecut cinci ani de la explozie şi autorităţile din Bacău nu au făcut nimic pentru locatarii blocului.

„Acuma când mă uit la apartamentul meu practic mă uit la un apartament străin, nu-l asimilez ca fiind apartamentul meu”, a spus un locatar al blocului distrus în explozie.

În aceeași situație se află și un bărbat care și-a pierdut toate bunurile în acea explozie. După aproape cinci ani de aşteptare, omul a trebuit să accepte condiţiile impuse de autorităţi.

„Eu am avut tâmplărie de sus până jos, acum nu mi-au acceptat pentru că proiectul este altfel şi a trebuit să accept aşa”, a spus bărbatul.

„Am fost nevoiţi să facem nişte compromisuri, am acceptat gresie altfel, am acceptat parchet altfel, am acceptat uşă altfel, ferestre, pervaz, altfel de centrală, geamuri, tâmplărie altfel, şi în general se însumează un mare compromis şi o mare dezamăgire, nu e nici pe departe ce am avut”, a spus Ion Vişan, locatar.

Unii locatari sunt nemulţumiţi de materialele folosite de constructor dar şi de execuţia lucrării. După o aşteptare atât de mare, mare parte dintre ei au sperat că vor avea aceleaşi condiţii pe care le aveau înainte de explozie. Însă nu a fost să fie așa.

„Anul trecut acoperişul care era iniţial a fost dat jos pentru că nu era prevăzut în proiect, datorită birocraţiei a durat vreo patru luni până să se obţină aprobare pentru a se face acoperişul, s-a făcut acoperişul, condiţiile meteo n-au permis, a plouat între timp, s-au făcut diferite teste de inundabilitate şi n-au dat rezultate”, a spus Sorin Boiangiu, locatar.

Lucrările de consolidare ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lunii aprilie, însă în bloc, încă se lucrează de zor. La vederea camerei de filmat, constructorul s-a ferit să dea explicaţii. Autorităţile locale au cheltuit 650.000 de lei din milionul de lei alocat de Guvern special pentru aceste reparaţii. În plus, reprezentanţii primăriei dau asigurări că recepţia lucrării se va face în maximum două săptămâni.

„A fost o fază de litigiu la început. Noi am executat în acea fază numai lucrări de sprijin, ca să nu se deterioreze şi mai mult decât a fost, după aceasta a trebuit să facem un proiect de consolidare, consolidarea a fost destul de complexă , cu cămăşuire integral care a trebuit proiectată , iar apoi s-a organizat licitaţia de conslidare”, a spus Leonard Pădureanu, director Primăria Bacău.

Între timp, locatarii încearcă să-şi găsească dreptatea în instanţă. Imediat după explozie aceştia au dat în judecată societatea de gaz. O expertiză efectuată de un institut din Petroşani arată că explozia a avut loc din cauza unei fisuri care a apărut în instalaţia de gaz, însă a fost contestată şi s-a cerut efectuarea unei noi expertize. Dacă documentaţiile nu vor fi gata la timp, cazul se va clasa anul viitor, iar locatarii vor fi cei care vor avea de pierdut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri