57% dintre studenții Universității „Al. I. Cuza Iași” abandonează școala înainte de terminarea facultății

Data publicării:
studenti in amfiteatru

Studiul privind rata abandonului universitar a fost realizat în 20 de instituții de învățământ superior din țară. Una dintre cele mai grave situații se înregistrează la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

„Am realizat o medie la nivel național care arată faptul că rata abandonului școlar a atins cote alarmante și anume 40 de la sută la nivel național. Printre universitățile care au rată de abandon foarte ridicată se numără Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași cu 57 la sută,” a spus Brîndușa Lungu, vicepreședinte ANOSR. 

Studiul studenților este însă contrazis de conducerea universității ieșene.

„Nu există filtru riguros de admitere. Intră cine vrea, rămâne cine poate”

„De regulă, cam 50 - 60 la sută dintre cei care se înmatriculează în anul întâi finalizează studiile de licenţă în durata prevăzută de lege. Noi nu considerăm ca aceasta este o situaţie dramatică. Dimpotrivă. Din moment ce nu există un examen scris de admitere este necesar un filtru mai serios, mai riguros pe parcursul anilor de studiu. În universitatea noastră întră cine vrea, rămâne cine poate,” a explicat prof.dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi.

Alegerea unei facultăți nepotrivite și situația financiară precară sunt principalele motive care îi determină pe studenți să abandoneze cursurile. Tocmai de aceea reprezentantii Alianței Naționale a Studenților din România cer mărirea valorii burselor sociale care în prezent este de 276 de lei.

„Bursele sociale, conform Consiliului Național a Finanțării Învățământului Superior, ar trebui să aibă un cuantum minim de 566 de lei. Asta ar înseamna că ar rebui să acopere costuruile de masă și de cazare integral,” a mai spus Brîndușa Lungu, vicepreședinte ANOSR. 

În opinia conducerii Universității „Al. I. Cuza”, alta este însă soluția.

„Studenții ar trebui să aspire la burse de merit, nu la burse sociale”

„Probabil că studenţii buni ar trebui să spere la burse de merit, de studii, nu la burse sociale. Iar studenţii care nu au mijloace de susţinere financiară sau, dacă vreți, provin din familii cu venituri scăzute, insuficiente, cred că ar trebui să aspire la mai mult, să înveţe mai mult ca să obţină rezultate bune şi, astfel, bursă de merit şi burse de studii, nu burse sociale,” a adăugat rectorul Vasile Ișan. 

Valorea bursei de merit este de 460 de lei pe lună, iar cea de studiu de 345 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri