A început culesul strugurilor, cu trei săptămâni mai devreme decât de obicei 

Data publicării:
STRUGURI DETALIU

Angajații celei mai mari podgorii din județul Iaşi au început deja să culeagă via. Deja de la sfârșitul lunii august, strugurii sunt copți. Și asta din cauza temperaturilor extrem de ridicate din această vară.

"Este o producție destul de bună, ne mulțumește, în condițiile în care peste tot a fost secetă și au fost afectate culturile, la noi este destul de bine," a spus inginerul Bogdan Rădeanu, șef de fermă.

Pentru că plouat puțin, recolta a scăzut cu 20 la sută față de anul trecut,. Strugurii au, însă, acumulări mari de zahăr, iar asta va face vinul mai aromat, spun specialiştii.

Viorel Andronic, director de combinat: "struguri sunt, mai întâi, desciorchinați, apoi sunt zdrobiți. După aceea, urmează decantarea. După 24 de ore, mustul este scos de la decantare și e dus spre fermentare."

"Zahărul conținut în strugure este de 190 de grame, la momentul acesta. - Va fi vinul mai bun? - Cu siguranță va fi mai bun," a spus Ștefan Cotan, oenolog.

De pe cele 1.750 de hectare plantate în comuna Cotnari cu viță de vie, vor fi adunate 18 milioane de kilograme de struguri. Iar primul vin al anului va apărea pe piață la începutul lunii octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri