A început lupta în instanţă pentru interzicerea explorării gazelor de şist 

Data publicării:
sonda chevron

Anul trecut, 14 comune din județul Vaslui au interzis explorarea și explotarea gazelor de șist prin hotărâri de consiliu local. La solicitarea prefecturii, Tribunalul Vaslui a anulat până acum 10 dintre aceste decizii. O singură primărie, cea a comunei Alexandru Vlahuță a avut câștig de cauză în instanță. Prefectura a declarat însă recurs, iar acesta se judecă acum la Curtea de Apel Iași.

"Important este că sunt căi de atac mai departe și vom ataca până la ultima instanță. Ce va decide va fi decizia instanței. Juriștii prefecturii au mers la instanță pentru a reprezenta Instituția Prefectului și Statul român în acest proces. Mai departe vom vedea ce va decide instanța," a explicat, pentru Digi24 Iaşi, Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

"Trebuie menționat că în cazul comunei Alexandru Vlahuță, pe fond, consiliul local a câștigat în fața prefecturii, pe aceeași speță comuna Băcani a pierdut în fața prefecturii, așadar două sentințe care se bat cap în cap la Tribunalul Vaslui," a spus eorge Epurescu, președintele Asociației "România fără ei".

Interesul locuitorilor din comunele care refuză fracturarea hidraulică este reprezentat de două organizații non guvernamentale. Reprezentantii ONG -urilor vor să demonstreze în fața magistraților că extragerea gazelor de șist nu poate fi reglementată de Legea petrolului si prin urmare este ilegala.

"În esență, spunem că există o prevedere specială pentru gaze naturale față de cea a petrolului care privește și forma lichidă și forma gazoasă, iar gazele de șist nu sunt în enumerarea limitativă pe care legea petrolului o enumeră pentru gaze," a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul".

La Curtea de Apel din Iași se vor judeca în perioada următoare și recursurile înaintate de trei dintre primariile ale căror hotărâri de interzicere a exploatării gazelor de șist au fost anulate de Tribunalul Vaslui. În primul dosar, procesul a început cu o amânare, iar pentru celelalte două, termenul programat este pe 29 septembrie. Procesele de la Iași nu sunt singurele din țară care au ca miz exploatrea gazelor de șist. În total, sunt 10 acțiuni în instanță împărțite la - Iași, Suceava, Cluj, Timișoara și București.

Subiectul a fost dezbătut pe larg la jurnalul principal al Digi24 Iaşi cu George Epurescu, președintele Asociației "România fără ei". Vedeţi discuţia aici:  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri