Afaceri atacate de cormorani. Păsările, protejate prin lege, distrug puieţii din fermele piscicole

Data publicării:
PASARI PESTI

Pe iazurile cu peşte din judeţul Iaşi cormoranii au ajuns prădători de temut. Sunt protejaţi de lege, aşa că fermierii privesc neputincioşi cum le distrug afacerea. Păsări călătoare, cormoranii își fac cuiburi în luna martie, iar vara ajung să mănânce chiar și 70 la sută din producția de puieți a fermelor piscicole. Ce nu mănâncă, distrug.

În bani, prejudiciile produse de cormorani sunt de sute de mii de lei, iar fermierii spun că nu mai pot suporta pierderile.

"Sunt niște păsări care, după ce că sunt deosebit de inteligente și performante, sunt adevărați atleţi ai aerului, adevărate MIG-uri zburătoare. Vin în cârduri imense de sute de exemplare," explică Ioan Goștinaru, fermier piscicol.

"Soluția ar fi să fim și noi pe picior de egalitate cu alți agenți economici din uniunea europeană. La ei se dau compensații de la 300 de euro pe hectar, mie nu-mi dă nimeni nimic. În condițiile astea este o luptă inegală," consideră Gheorghe Huian, fermier piscicol.

Fermierii piscicoli au primit nenumărate promisiuni că situaţia va fi reglementată, iar în 2007 chiar a fost promulgată o lege care urma să le vină în ajutor macar din punct de vedere financiar.

Cătălin Platon, președintele Asociației Naționale a Producătorilor din pescărie: "are un articol prin care se spunea că în termen de 90 de zile de la aprobarea Ordonanței de Urgență se va emite o hotărâre de Guvern care va stabili modul de calcul și de acordare a acestor compensații. Au trecut mai bine de 8 ani de zile și această hotărâre nu a fost dată."

În speranţa că lucrurile se vor rezolva, proprietarii fermelor de peşte au trimis o nouă sesizare Ministerului Agriculturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri