Agricultorii fac profit din tutun. La Vaslui, plantațiile de tutun s-au extins de patru ori într-un an

Data publicării:
plantatie de tutun 2

 

George Bizim a absolvit facultatea de Finanţe Bănci la Bucureşti și o vreme a lucrat în capitală. A renunţat însă la tot şi a hotărât să revină la Vaslui, în județul natal, unde s-a apucat de agricultură. A început cu patru hectare de tutun, iar anul acesta a extins cultura la 32 de hectare. Pașii pe care trebuie să-i urmeze i-a învăţat de pe internet, iar acum vorbeşte ca un adevărat specialist. La o cultură de tutun se muncește cam jumătate de an, iar cea mai migăloasă etapă este replantarea răsadurilor din solar pe câmp.

Pentru cele 32 de hectare, costurile de producţie se ridică la aproximativ 10 mii de euro, dar, indiferent de calitatea tutunului recoltat în toamnă, nu se pune problema ca fermierul sa iasă în pierdere. La fiecare hectar se obţine cel puţin o tonă de tutun. "Un leu cinci zeci am cel mai prost tutun care pot să îl produc. Şi atunci, de ce să produc grâu? Să primesc 60 de bani de grâu de bună calitate, să nu produc un tutun de şi mai bună calitate, oricum avem preţuri mai bune," spune agricultorul.

La culturile tradiţionale a renunţat şi Lucian Avram. Omul se plânge că mai are şi acum în depozit porumb recoltat anul trecut pe care n-a reuşit să-l vândă din cauza preţului prea mic. Asta l-a determinat ca anul acesta să planteze tutun pe o suprafaţă de 43 de hectare şi este sigur că nu va rămâne cu producţia pe stoc."Procesatorii, practic, cu care avem şi contract de livrare, ne cumpără toată producţia pe care sperăm să o facem, ne supraveghează, cumva," povesteşte tânărul.

Încurajaţi de afacerile de succes cu tutun şi alţi agricultori din judeţul Vaslui vor acum să se reprofileze. "Dacă facem o comparaţie cu anul 2013, constat o creştere o suprafaţă de la 24 de hectare cât a fost în 2013, la aproape 100 de hectare în acest an agricol," a declarat Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultura Judeţeană Vaslui. 

Subvenţia de la stat pentru un hectare de tutun este de 1.200 de euro, în comparaţie cu 160 de euro cât s-a acordat anul trecut pentru grâu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri