Anchetă în comuna Rediu după ce un localnic a descoperit o groapă comună la el în curte

Data publicării:
oseminte horlesti

Arheologi, procurori şi ofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au făcut verificări în curtea unui localnic din satul Horleşti, comuna Rediu care a găsit mai multe fragmente de oase umane în pământ. De asemenea, la faţa locului au fost şi specialişti în detectarea de metale, care au căutat muniţie. Istoricii cred că este vorba despre o groapă comună din al doilea război mondial, mai ales că prin localitate a trecut linia frontului.

"Cel mai probabil trebuie să fie o necropolă datând din Al Doilea Război Mondial pentru că, dacă acolo au fost găsite pe lângă rămăşiţe umane şi elemente care au atras atenţia artificierilor, deci fie muniţie neexplodată, fie urme ale unui posibil bombardament, cred că având în vedere cum a fost linia frontului în 1944, cred că sunt rămăşiţele unei astfel de situaţii de război. A fost probabil un bombardament şi presupun că au fost oameni civili care au fost ucişi în acest bombardament," a spus Florin Cîntic, istoric.

Localnicii spun că ştiau despre existenţa unei gropi comune în zonă:

”A fost o linie, din timpul războiului că aici s-au măcelărit mult şi, probabil că, cine ştie, o fi fost o groapă. Eu nu ştiu cum a reacţionat proprietarul când a văzut acolo atâtea oase, nu ştiu.”

”Noi am ştiut că am fost mecanizator şi, când aram aici, când am dat mai adânc, au ieşit oase.”

”Zice că toată suprafaţa asta unde e făcută casa asta de-a lungul şoselei este o groapă lungă aşa, o groapă comună, cum era înainte, pe timpul războiului.”

Pentru că se vorbeşte despre un eveniment din al doilea război mondial, cercetările au fost preluate de către procurorii de la parchetul militar Iaşi

”Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a fost sesizat despre identificarea unor oseminte, pe raza comunei Rediu. La data de 21.09.2015 a fost instrumentat dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat,” se arată într-un comunicat emis de Parchetul Militar.

Anchetatorii nu se pot pronunţa deocamdată cu privire la numărul de cadavre şi nici dacă sunt soldaţi sau civili. Verificările sunt extrem de complexe, iar un rezultat clar poate fi dat şi peste câteva luni. Osemintele vor fi analizate şi de medicii de la Institutul de Medicină Legală. Ultima groapă comună a fost descoperită în 2011 în pădurea de la Popricani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri