Arta teatrului de animaţie. O trupă din Iaşi promovează teatrul de tip sincretic

Data publicării:
TRUPA DE DANS

Trupa Synchret a fost înființată în anul 2002 și promovează o artă a teatrului de animație care depășește dogmele teatrului tradiţional. Reîntorşi în România, după un stagiu post-universitar la Praga, fondatorii Synchret au încercat să reîmprospăteze spiritul teatral din țara noastră.

Ciprian Huțanu, fondator Synchret: "E şi o muncă de educare în acelaşi timp. Ca să îi aduc la stilul Synchret şi la ce vrem să promovăm cu teatrul pe care îl facem la această trupă e complicat să iasă din prima cu un actor cu care te întâlneşti cu o colaborare scurtă. Oamenii trebuie formaţi, e tipul de laborator."

Cel mai recent spectacol pe care l-au pus în scena este "Ana", după balada populară Monastirea Argeșului.

"Filonul folcloric şi etosul popular trebuie să se regăsească, pentru că întregeşte tabloul pe care regizorul vrea să îl construiască pe această frumoasă poveste. Ne-am propus să inserăm în muzică ce ţine de muzică religioasă dar stilizată. Şi folclorul, de altfel. apelăm la câteva citate, le stilizăm şi rezultă o muzică originală, cu personalitate care să fie şi în asentimentul publicului," a explicat Mihaela Gârlea, interpret. 

Și-au propus să creeze un spectacol de tipul Open Opera, o metaforă în care jocul cu păpușa completează imagini desprinse din jocul actorului-viu.

Oana Sandu, coregraf: "este dificil atunci când ai de lucru şi cu păpuşile. Pentru că, în momentul în care vrei să ai de-a face şi cu o păpuţă trebuie să faci o coregrafie cu toţi actorii, apoi, pentru fiecare gest în parte, trebuie luat fiecare actor şi apoi lucrat din nou cu actorul. E, de fapt, o muncă de 3 ori."

Alexandra Bere, actor: "e altfel. De aia îmi place, e aşa cum nu mi-am imaginat când am intrat în facultate că se face teatru, ceea ce am descoperit ulterior. În timpul facultăţii, în timpul colaborării cum e acel altfel? Acel altfel e prin metaforă."

"Trebuie foarte, foarte multă pregătire şi foarte multă seriozitate. Trebuie să te antrenezi fizic şi să ai ambiţie. Nu e neapărat greu, ci îţi trebuie o anumită disciplină în viaţa privată şi fizică," a spus Beatrice Cozmalici, actor.

Întreaga poveste a companiei Synchret o puteţi urmări în cea mai recentă ediţie a emisiunii Turist Acasă, difuzată în fiecare marţi de la ora 18:30. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri