Balul Gospodarilor. În Bucovina, localnicii păstrează tradițiile cu sfințenie

Data publicării:
Balul Gospodarilor

După ce s-au asigurat că straiele populare sunt impecabile, iar coșul cu bucate și băutura este pregătit, localnicii sunt gata de petrecere. Dansează toată noaptea pentru că altfel spun că au venit degeaba. 

Balul Gospodarilor are o tradiție de câteva sute de ani la Fundu Moldovei, dar cel care a reluat acest obicei așa cum a auzit de el de la bunici, este Dorin Cocîrță. Omul nu a lipsit la nicio ediție în ultimii 40 de ani.

„Din 1973 și până acuma se face balul gospodarilor în fiecare an, dar nu se face de Bobotează sau de Crăciun, oricând este ocazie potrivită, cum e de Paști,” povestește Dorin Cocîrță. 

Localnicii păstrează această moștenire de care sunt extrem de mândri și vor să o transmită și copiilor.

„Am primit această sarcină de la părinții noștri, de la înaintașii noștri care au activat și ei în ansamblul, Arcanul și, ca și continuatori, ne vedem obligați să ducem mai departe, să arătăm tineretului actual și celui viitor,” a explicat Nelu Ivanciuc, localnic.  Arcanul este un dans al bărbaților din sat care au înființat și grupul cu același nume care a ajuns faimos în întreaga lume.

Pe lângă oamenii locului, la bal sunt invitați și turiști, dar cu o condiție, să poarte costum tradițional.

Pe vremuri, petrecerile gospodarilor aveau loc în casa unui dintre cei mai înstăriți localnici unde participau doar familiile cu statut important în comunitate. Cu timpul, și-au câștigat acest drept toți oamenii din comună care au demonstrat că pot respecta tradiția impusă de bătrani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri