Bazinele cu sulf de la Spitalul de Recuperare, unde se tratează zilnic 130 de pacienţi, sunt aproape goale

Data publicării:
SPITAL RECUPERARE SULF-1

Spitalul de Recuperare din Iaşi este căutat de pacienţi din întreagă ţară pentru băile în apă sulfuroasă. În 1985 a fost făcut forajul pentru extragerea apei cu beneficii terapeutice şi, de atunci, a asigurat permanent resursa pentru care unitatea medicală are foarte mare căutare. De câteva luni, însă cantitatea de apă extrasă este tot mai mică.

"Aici se află sonda 3506 prin care se extrage apa sulfuroasă care asigură necesarul Spitalului Clinic de Recuperare pentru baza de tratament. În prezent, sonda, forajul este colmatat. Adâncimea forajului este de 100 de metri şi funcţionează cam 10 la sută," a explicat biochimistul Ioana Gângă.

Conducerea Spitalului de Recuperare susţine că a înştiinţat Societatea Naţională a Apelor Minerale, în proprietatea căreia se află forajul şi apa sulfuroasă. Se aşteaptă însă la birocraţie.

"Procedeul este destul de greoi, sunt doar câteva societăţi agreate de Agenţia Naţională a Apelor Minerale care ar putea să întocmească un astfel de proiect de exploatare şi doar două sau trei societăţi care să poată face astfel de lucrări de forare," a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

Lucrările de forare costă aproximativ 250 de mii de lei, bani pe care trebuie să-i dea Societatea Naţională a Apelor Minerale. Medicii se tem însă că bazinele cu sulf ar putea rămâne în curând goale şi nu vor mai putea asigura astfel tratamentul pacienţilor. Zilnic, peste 130 de persoane vin la unitatea medicală să facă băi în apa sulfuroasă, extrem de benefică în special în cazul reumatismului cronic. Oamenii sunt nemulţumiţi că ar putea rămâne fără tratament:

"Să-şi facă treaba şi să întreţină acest spital, să foreze sulf, că fără băi spitalul e zero."

"Cum se poate, nu se poate aşa ceva, aici în zona Moldovei am înţeles că numai aici este şi nu... Pacienţii sunt foarte mulţumiţi."

"Nicăieri nu am găsit un loc care să-mi facă aşa de bine ca aceste băi cu sulf şi aerosolii de sulf sunt foarte buni, nămolul este foarte bun."

"Ar fi un mare păcat că vine din toată ţara lume special pentru sulful acesta. Chiar am fi nemulţumiţi să nu mai fie, ar fi păcat."

Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi sunt trataţi peste 22.000 de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri