Bebeluși în pericol de îmbolnăvire. 200 de copii, externați fără să fie imunizați împotriva hepatitei B

Data publicării:
vaccin bebe

Mihaela Roibu a născut în această săptămână un băieţel, iar acesta trebuia vaccinat împotriva hepatitei B în primele 24 de ore de la naștere. Medicii au informat-o însă că serul lipsește din maternitate.

„Probabil va trebui să revenim cu copiii, copii care se alăptează, copii care, vedeţi cum e afară, e o vreme foarte frumoasă pentru a te plimba cu copilul la maternitate după vaccin. Vorbim de vieţi de nou născuţi nu de nu mai ştiu eu ce mofturi, deci nu sunt mofturi astea, sunt nişte necesităţi,” spune Mihaela Roibu, mamă a unui bebeluș neimunizat.

În aceeași situație se află peste 200 de bebeluși care au fost externaţi fără să fie imunizaţi, spre nemulțumirea părinților.

„A fost un moment de frustrare şi la condiţiile care sunt nu mă aşteptam. Încercăm să-l protejăm cât putem, în limita condiţiilor.”

Nu este prima dată când Maternitatea Cuza Vodă din Iași rămâne fără vaccinul împotriva hepatitei B, oferit de Ministerul Sănătăţii printr-un program naţional de imunizare. Unitatea medicală, unde anual vin pe lume peste 6 mii de copii, a înregistrat o criză de ser şi în vara acestui an. Potrivit medicilor, nou-născuţii care sunt externaţi fără să fie vaccinaţi sunt supuşi unui risc crescut de îmbolnăvire.

„Sunt convins că prin aceste lipsuri în vaccinare vor fi copii în special din mediul rural care nu vor fi vaccinaţi şi asta este un pericol foarte mare pentru ei şi pentru familiile lor. Capacitatea de apărare a organismului este mult mai scăzută şi riscul de a se infecta şi de a se îmbolnăvi cu virusul hepatitic B este mult mai mare,” a declarat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, unitate prin care se face distribuirea vaccinului, spun că au informat Ministerul Sănătăţii despre lipsa vaccinului. Până acum însă, fără folos.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: „Acum trei săptămâni noi am suplimentat cu 100 de doze, practic ultimele doze pe care le mai aveam în stoc. Am făcut demersuri încă de atunci, chiar înainte de acea situaţie creată, am făcut mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii, în momentul de faţă aşteptăm un răspuns de acolo.”

În farmacii vaccinul împotriva hepatitei costă aproximativ 100 de lei, dar și aici stocurile sunt epuizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri