Boala limbii albastre, confirmată în Bacău și Vaslui

Data publicării:
Focar limba albastra

În doar 24 de ore, unui cioban din Bacău i-au murit trei animale, iar alte 25 s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre. În total, patru focare de boala limbii albastre au fost confirmate în trei localitati din judeţ. În aceste zone, autorităţile au interzis târgurile de animale şi au declanșat controale la ferme. Au fost descoperite 32 de animale bolanve. 

Reprezentanţii Directiei Sanitar Veterinare spun că, în realitate, numărul îmbolnăvirilor poate să fie mult mai mare. Deja mai există alte două suspiciuni pentru care s-au prelevat probe.

Carmen Bota, director executiv DSVSA Bacău: "Se efectuează tratamente de susţinere pentru că nu există tratament specific în această boală, animalele putându-se vindeca în 7-10 zile şi trecând prin boală ele se autoimunizează. Ca şi metodă de prevenţie, reprezintă efectuarea dezinsecţiei periodice pentru a distruge vectorul responsabil de transmitere a acestei boli."

În alertă sunt și autoritățile sanitar veterinare din Botoşani unde s-a înregistrat un prim caz de îmbolnăvire, dar şi la Vaslui unde situaţia este chiar mai gravă: "Au fost declarate trei focare de boală Bluetongue, boala limbii albastre. Noi am declarat aceste focare şi am instituit carantină în aceste zone," a declarat Traian Petcu, directorul DSV Vaslui.

Potrivit specialiştilor, boala limbii albastre nu se transmite prin contact direct cu animalul bolnav. Mai mult decât atât, medicii veterinari dau asigurări că laptele şi carnea de la animalele bolnave nu reprezintă un pericol pentru sănătatea omului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri