Bolnavi lăsați fără tratamentul vital - medicamentul a dispărut din farmacii

Data publicării:
CU PERSONAJ CAZ WILSON

 

Elena a venit din judeţul Neamţ, la Iaşi, la spitalul de pediatrie, cu băiatul ei de 15 ani. În urmă cu 3 ani a fost diagnosticat cu boala Wilson. Alţi doi copii suferă de aceeaşi boală gravă, dar Mihai este cel mai afectat. Femeia este disperată pentru că pastilele pe care trebuie să le dea celor trei copii îi mai ajung până la sfârşitul săptămânii.

„Mai am 30 de pastile pentru trei copii. Deci trebuie să dau câte două pastile pe zi la toţi trei. Dacă le termin, nu ştiu ce o să facem. Am fost la farmacie şi ieri şi mi-au spus că până în iunie nu se găsesc. Nu sunt,” spune Elena Iovu, mama pacientului.

„Copilul acesta a făcut o formă gravă de Hepatită A, a întrerupt tratamentul şi a făcut o afectare neurologică foarte severă,” explică Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.

Găsirea medicamentelor a ajuns să fie singurul scop al Elenei. Disperate sunt alte câteva zeci de persoane diagnosticate cu această boală rară.

„E nevoie de un tratament permanent. Lipsa aceasta de aprovizionare a farmaciilor creează mari probleme pacienţilor din toată ţara. Este o problemă a României, în prezent,” a adăugat medicul.

Cuprenilul este importat din Polonia. În decembrie 2013 au fost aduse 1000 de cutii care s-au epuizat.

„Produsul Cuprenil nu se găseşte, în primul rând, în depozitele din oraşul Iaşi şi, nefiind în depozit, deci probabil lipsesc, este un gol în aprovizionare sau chiar nu a fost importat. Este un produs din import,” a declarat Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

„S-a solicitat din nou Agenției Naționale a Medicamentului o suplimentare a cantității cu 3.500 de cutii, această suplimentare, această autorizare a noii cantități va fi făcuta cel târziu mâine. Deci agenții își va face datoria, probabil, noi nu putem ști exact când va intra cantitatea de 3.500 de cutii în țară,” a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

La Iași sunt 30 de copii cu boala Wilson, iar numărul adulților luați în evidență este comparabil. Boala reprezintă o tulburare gravă a metabolismului, cuprul ajunge să se depună în diverse organe, principalele afectate fiind ficatul și creierul.

„Pacienţii pot avea tulburări de comportament, pot avea deficite cognitive, respectiv tulburări de memorie. Sunt copii care învaţă mai greu, în general retraşi, spuneam tendinţa către depresie sau, dimpotrivă, tendinţa către psihoze, schizofrenie, chiar,” a explicat Cătălin Huţănaşu, medic specialist Gastroenterologie.

Este foarte important ca boala să fie depistată la timp, în stadiu precoce. În stadiu avansat, se poate ajunge la deces.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri