Bolnavii de cancer din Iași, lăsați fără tratament din cauza birocrației

Data publicării:
COPERTA ACCELERATOR PARTICULE

Acesta este acceleratorul de particule pe care Institutul Regional de Oncologie din Iaşi l-a cumpărat în 2012 cu 10 milioane de lei și care zace de atunci nefolosit. Nici până acum, dispozitivul care ar putea trata zilnic 60 de pacienti n-a primit autorizaţie de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

„Am trimis toată documentaţia, sperăm să fie ultima completare la dosarul de autorizare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru al treilea accelerator, cel de 15 Mevi,” a explicat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Potrivit conducerii spitalului, situaţia care trenează de un an şi jumătate se va rezolva în această săptămână. Nici așa însă acceleratorul nu va fi pus în funcțiune pentru că apare o altă problemă: personalul medical intră in concediu.

„Urmează sărbătorile legale de Paşte şi de 1 Mai, acceleratorul va fi dat în funcţiune după aceste sărbători pentru a evita întreruperile de tratament care ar trebui să fie la începutul tratamentului şi nu ar fi benefice pentru pacienţi. Acest accelerator, spre deosebire de celelalte, are o energie mai mare şi va trata tumori mai profunde,” a spus Mihaela Oprea, expert în fizică medicală.

Puşi în faţa acestor amânări repetate, bolnavii se declară dezamăgiţi. Singura lor soluție este să aştepte programarea la alte spitale din Iași care au acceleratoare și unde dispozitivele sunt deja suprasolicitate.

„La ce se întâmplă în ţara asta şi la cum se mişcă lucrurile e un mare păcat. Sunt foarte mulţi pacienţi care aşteaptă de foarte mult timp, boala nu ţine cont de acte, de timp, de vârstă, de nimic,” a spus un pacient nemulțumit. 

„Este un lucru care dacă nu îl foloseşti pur şi simplu se degradează moral în primul rând. Aceste amânări nu ştiu unde vor duce, dar la ceva bun nici într-un caz,” este de părere un alt pacient. 

La Institutul Regional de Oncologie din Iași ajung anual peste 10.000 de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri