Bolnavii, puşi pe drumuri. Pacienţii cu scleroză multiplă sunt nevoiţi să vină la Iaşi pentru medicamente

Data publicării:
pacienta in spital

Eugenia Buraga a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în urmă cu 10 ani şi tot de atunci face tratament. Până în luna mai primea medicamentele direct acasă, în Târgu Neamţ, însă de două luni. odată cu introducerea noilor reglemtări pentru programele de sănătate, este nevoită să parcurgă într-o zi peste 300 de kilometri până la Iaşi pentru a beneficia de tratament. Femeia povesteşte că această decizie o afectează.

"Foarte greu pentru că, vă daţi seama, este oboseală, bani cheltuiţi, traseul este foarte obositor, 50 de lei dus-întors, pentru mine la o pensie de 400 de lei pe lună... Tot atât costă şi o procură, mă duc la notariat şi fac procura, îmi trebuie bani acolo şi omului trebuie să-i dai bani pentru drum, e exact aceeaşi chestie că vin eu, că vine însoţitor," povesteşte pacienta. 

Iar în situaţia ei sunt sute de bolnavi din toate judeţele Moldovei. Pacienţii trebuie să se trezescă în zorii zilei şi pierd o zi întreagă pentru a-şi primi pastilele. Din cauza bolii, care le macină sistemul nervos, drumul este istovitor.

"N-am fost în stare să mă ridic să urc în tren. Am şi o pareză pe dreapta. Renunţ, renunţ indiferent ce mi se întâmplă, pot să şi mor a doua zi. Este foarte greu, nu vă daţi seama cât este de greu când eşti ca un nimic," spun pacientele.

Medicii spun că şi munca lor este îngreunată. În plus, probleme întâmpină în cazul persoanelor greu deplasabile, care nu au nici rude care să le ridice tratamentul.

Cristian Popescu, şeful Clinicii de Neurologie: "pe un medic cade sarcina eliberării a 60-90 de reţete pe lună, ceea ce este un regim de muncă suplimentară şi destul de solicitant."

"Pentru a fluidiza circuitul pacientului care vine de la 100 de kilometri sau de la 300 de kilometri, ne-am propus să facem programări pe zile şi chiar pe ore să aibă prioritate în triaj, ei pot nimeri într-o zi în care în triaj sunt alţi 50-60 pacienţi veniţi pentru internare. Lipsa tratamentului imunomodulator condamnarea este sigură la accentuarea dizabilităţilor şi mi târziu chiar nu vom avea cum să-i ajutăm," a spus Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare Iaşi.

Tratamentul lunar pentru o persoană cu scleroză multiplă se ridică în medie la o mie de euro, cost suportat în întregime de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri