CAMERA ASCUNSĂ. Contrabanda cu ţigări, o afacere înfloritoare în Bacău 

Data publicării:
tigari de contrabanda

Discuţie între reporter şi vânzătoare filmată cu CAMERA ASCUNSĂ:
Vânzătoare: Din astea am.
Reporter: Desfaceți?
Vânzătoare: Da, doamnă!
Reporter: Cât e pachetul?
Vânzătoare: 7 lei şi 50 de bani. Patru vin 30 de lei.
Reporter: Dar de unde sunt? De la moldoveni?
Vânzătoare: De unde ni le aduce și nouă, mămică...

Deși se ferește să vorbească despre proveniența lor, pe pachetele de ţigări scrie că sunt făcute în Republica Moldova. Doamna pare binevoitoare și este dispusă să aducă și mai multe pachete, semn că în spatele afecerii se află o altă persoană care se ocupă de aprovizionare. Mai mult, ca să ne convingă să cumpărăm, este dispusă să lase și din preț.

Discuţie între reporter şi vânzătoare filmată cu CAMERA ASCUNSĂ:
Reporter: Dar dacă iau 10 baxuri, poți să-mi aduci?
Vânzătoare: Ţi le las în 73, îmi dai 730 de lei.
Reporter: Dar acte, ceva, nu, nu?
Vânzătoare: Ei, de unde?! Pe sub mână se dau astea. E contrabandă... peste tot. Deci eu îți zic ce este real. Deci vrei să mănânci și tu, mănânc și eu.

De cele mai multe ori, vânzătorii sunt așezați strategic, lângă magazinele alimentare, pentru a racola cât mai mulți clienți. Iar pachetele sunt ascunse, de regulă, în genți mari ca să încapă cât mai multă marfă.

“Au devenit foarte inventivi, folosesc de foarte multe ori la transportului mărfii maşini inscripţionate în afara României, folosesc minori pentru a transporta ţigările, folosesc, de asemenea, oameni care merg cu scuterele. Ca o noutate a acestui an, vă pot spune ca am depistat şi taximetristi care sunt folosiţi la acest transport al ţigaretelor în piaţa centrală,” a explicat Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău.

Clienţii nu sunt mulţumiţi de calitatea ţigărilor, dar cumpără pentru că sunt mai ieftine:

“Nu sunt bune, am încercat şi eu, dar nu sunt bune. Diferă şi calitatea, nu merg, nu prieşte.”
“Nu sunt controlate, nu sunt certificate, nu sunt fiscalizate. Nu se știe ce conțin.”

În primele nouă luni din acest an, poliţiştii au confiscat peste un milion de ţigarete de contrabandă cu marcaje fiscale din Republica Moldova şi Ucraina, în valoare totală de peste peste 700.000 de lei. Totodată, 18 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi doar una dintre ele a ajuns după gratii.

Petru Ivaşcu, avocat: “Există şi cause, care cum ar fi, de exemplu, numărul de ţigări. Până în 10.000 de ţigări, mai exact 9.999, nu constituie infracţiune. Eu, personal am avut situaţii când la o astfel de cantitate nu au putut fi sancţionaţi.”

Statisticile arată că piaţa neagră a ţigărilor a atins cote alarmante în ultimii ani. Spre exemplu, în 2014, comparativ cu anul precedent, nivelul contrabandei a crescut cu 17 procente, iar prejudiciul creat statului român se ridică la aproape 700.000.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri