Cardurile de sănătate, inactive. Sistemul electronic al CNAS mai are nevoie de modificări

Data publicării:
MEDIC CARD DE SANATATE

"Cu cipul în interior, el se aprinde și acum pe tastatura calculatorului se poate seta PIN-ul. Ăsta e cel mai simplu cititor de card pe care îl poate avea un cabinet," explică un medic din Bacău, care și-a cumpărat cititor de card în urmă cu mai bine de o lună. Până acum, însă, documentele electronice ale pacienţilor nu au putut fi activate pentru ca mai trebuie făcute modificări în Sistemul online al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Autoritățile sanitare dau asigurări că situația se va rezolva până la începutul anului viitor când cardurile devin obligatorii.

Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi: "mare parte ţine de programe stricte care le utilizează furnizorii, că nu sunt upgradate ultimele softuri pentru a fi compatibile cu sistemele. Pot fi şi într-adevăr se lucrează şi în sistemele noastre centrale, se lucrează pe servere , dar nu ar trebui să fie mari sincope din acest punct de vedere."

Medicii de familie se așteaptă ca după introducerea cardurilor de sănătate să urmeze o perioadă dificilă și pentru medici și pentru pacienți

"Cred că, până se va intra într-un normal, să avem un flux continuu de consulatații cu cititor, o să dureze un pic, până când toată lumea va avea toate modifcările facute, s-ar putea să ne îngreuneze programul şi derularea consulaţiilor," a declarat Elena Stângă, președintele Colegiului Medicilor Bacău.

De anul viitor, în lipsa cardului de sănătate pacienții nu vor putea beneficia de investigații medicale. Documentul electronic va conţine toate informaţiile despre starea de sănătate a fiecărui bolnav, analizele făcute, calitatea de asigurat, numărul de internări, dar și ce rețete a primit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri