Casa plină de tradiţii: Tezaurul uman viu de la Scobinţi

Data publicării:
TEZAUR UMAN CURECHERIU

La doar 70 de kilometri de Iași există un loc parcă rupt din poveștile citite la gura sobei. Liniștea specifică satului tradițional este întreruptă doar de muzica de fanfară care răsună pe una dintre ulițe. În dreptul unei case țărănești, un grup de colindători se pregătește de Crăciun.

Faptul că ne bucurăm încă de frumuseţea acestor obiceiuri străvechi îl datorăm lui Constantin Curecheriu, cel care a pus bazele ansamblului Cerbul din Sticlăria. În fiecare an de sărbători participă la festivaluri ale obiceiurilor de iarnă din întreaga țară.

"Începem de la biserică, din fiecare casă strigăm la poartă: "primiți cerbu?", unu zice că nu, noi nu ne supărăm îi mulțumim și facem două zile și două nopți. A 4-a zi mergem la Hărlău și prezentăm ce am facut în sat, jucăm cerbul și prezentăm tot ce am facut," spune Constantin Curecheriu.

"Cerbu este tradiția satului, de mulți ani în urmă, de moși strămoși," povesteşte Marius Lungu, localnic.

"Îs mulți ani în urmă, obiceiuri de la bătrânii noștri în urmă. E foarte bine zic eu," spune un alt localnic, Vasile Maximoaie.

Constantin Curecheriu a trăit toată viața la sat, iar acum câțiva ani, după ce a ieșit la pensie, și-a dedicat întreaga existență unui muzeu unic în zonă. Și-a transformat casa țărănească într-un mic muzeu, în care a adunat zeci de costume tradiționale, măști sau ștergare: "Căprițele sunt făcute de mine toate, coarnele sunt făcute de mine, batistele le-am căutat de prin sat, diplomele le-am obținut la diferite festivaluri, am fost la Bucureşti, Bacău, Buzău.  Pentru noi tradiţiile nu că sunt importante, dar vă spun un singur lucru. Nici un sat, nici o comună, nici un județ fără tradiții și obiceiuri nu există nicăierea în lumea asta dacă te duci."

Colecționarul ieşean a visat multă vreme la acest loc și asta l-a ajutat să treacă peste toate obstacolel. A primit ofertă să îl vândă, dar nu a vrut. Recunoaște că este cel mai de preț lucru pe care îl are, iar bucuria cea mai mare este atunci când turiștii îi trec pragul: "Am avut de prin alte părții din Coreea, am avut din Olanda doi tineri au venit aici si au auzit. Am avut oameni care au venit, foarte mulți, dar chiar multi de tot."

Munca şi pasiunea lui Constantin Curecheriu au fost recunoscute şi în plan internaţional. Casa ieșeanului a fost declarată Tezaur uman viu de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Ca să ajungeţi în comuna Scobinţi, plecaţi din iaşi pe E58, iar la Târgul Frumos faceţi dreapta. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri