Cazul bebelușului mort înainte de naștere la o maternitate din Iaşi, verificat de Ministerul Sănătății

Data publicării:
SECRETAR DE STAT MS

Cinci ore a durat ancheta făcută de secretarul de stat, Dorel Săndesc, la Maternitatea Elena Doamna din Iaşi în cazul fetiţei care a murit înainte de naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie. Alături de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Consiliului Judeţean şi de experţii medicali, reprezentantul Ministerului Sănătății a stat de vorbă cu părinții bebelușului şi cu personalul implicat în acest caz. I-au dat explicații medicul care a urmărit sarcina, medicul de gardă și anestezistul, dar asistentele şi infirmierele. La finalul discutiilor, secretarul de stat a recunoscut că s-au petrecut nereguli în unitatea medicală, dar a refuzat să le enumere. A dat însă asigurări că vinovaţii vor plăti.

"Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Consiliul Judeţean Iaşi sunt hotărâţi să ia toate măsurile cu exigenţă maximă pentru a corecta anomaliile constatate şi a preveni apariţia unor drame pe viitor. Vom reveni cu un comunicat pe măsură ce concluziile se vor clarifica. Se vor lua măsuri şi vreau să vă asigur că nu va exista toleranţă faţă de neregulile pe care le vom constata," a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Oficialul de la minister nu a confirmat deocamdată că în noaptea tragediei medicul de gardă lipsea din spital, aşa cum au acuzat părinţii bebeluşului. Constantin Ciobanu, tatăl fetiţei moarte a ieşit însă mulţumit de la discuţiile pe care le-a purtat cu membrii comisiei de anchetă: "Mi-au dat siguranţa că nu o să se muşamalizeze nimic. Acum vedem şi anchetele care sunt în curs pentru că sunt mai multe anchete şi la autosesizări ale statului şi la plângeri ale noastre. Am toată siguranţa că se va face lumină în acest caz, am siguranţa secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii."

Lucian Indrei, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi spune că au fost puse la dispoziţia corpului de control de la minister toate documentele necesare: "Foaie de observaţie, declaratiile personalului, declaraţiile gravidelor care au fost în salon cu doamna şi protocoalele interne ale unităţii, regulamentul de organizare şi funcţionare, fişele de post."

"Alături de noi va mai fi un expert în specialitatea obstetrică ginecologie care va analiza datele din punct de vedere al specialităţii, din punct de vedere medical," a adăugat Diana Cimpoeşu, expert medical. 

Între timp, a fost finalizată și necropsia bebeluşului, dar concluziile nu sunt deocamdată publice. Raportul legiştilor va stabili clar atât cauzele cât și momentul în care a survenit decesul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri