Centrul Regional de Transplant Iaşi a epuizat fondurile pentru prelevări şi transplanturi 

Data publicării:
transplant1

Viorel a fost diagnosticat cu insuficiență renală în urmă cu doi ani, iar de atunci este ținut în viață cu ajutorul dializei. Săptămânal vine la spital pentru ședințe. "E greu, pentru că ești legat de această unitate, e ca un serviciu, dacă lipsești simți," povesteşte pacientul.

În această situaţie sunt sute de bolnavi pentru care unica salvare ar fi transplantul de rinichi. Vestea că la Iași deja s-au terminat fondurile pentru programul de transplant i-a descurajat. "Dacă vii și faci un sondaj, toți au lucrat până să ajungă a fi bolnav. De aia rugăm în numele celor bolnavi ca statul român să se îngrijească și de noi," spune Viorel deznădăjduit.

Medicii din Iași spun că Ministerul Sănătății a alocat pentru programul de transplant din acest an doar 400.000 de lei, deși necesarul ar fi de trei ori mai mare. Ultimii bani au fost cheltuiţi săptămâna trecută, când medicii au făcut cea de-a șasea prelevare de organe din acest an. "Sperăm să se facă rectificare şi să primim o suplimentare pentru că altfel ne vedem în imposibilitatea de a ne mai continua activitatea," a spus Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Conducerea Agenției Naționale de Transplant susține că nu știe de situația de la Iași, dar promite că va cere o suplimentare de fonduri de la Ministerul Sănătății. "Dorim să vedem întâi execuția financiară pe fondurile care s-au alocat, facturile care s-au plătit sau trebuie plătite. Solicit Centrului de Transplant de la Iași să facă această documentație și să ne parvină astfel încât să putem face în continuare demersurile," a declarat Radu Deac, director executiv al Agenției Naționale de Transplant.

La Iași, 200 de persoane așteaptă un transplant de rinichi, iar alte 100 au nevoie de cornee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri