Cod portocaliu de caniculă în Moldova. Autorităţile au luat măsuri speciale

Data publicării:
canicula gettyimages 05-1.07

La Iaşi, vor fi amplasate corturi în zonele cele mai aglomerate și se va distribui apă trecătorilor, iar circulaţia maşinilor de mare tonaj a fost restricţionată în intervalul 7:00 - 19:00.

Şi Direcţia de Asistenţă Comunitară din Iaşi a luat o serie de măsuri pentru perioada caniculară:

"1. Identificarea şi monitorizarea persoanelor defavorizate ce pot fi afectate sever pe perioada de avertizare caniculară. În evidenţele Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, în categoria menţionată anterior sunt incluse: persoanele vârstnice singure şi/sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă/fără adăpost, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei, etc.

2. Deschiderea unei linii telefonice pentru preluarea, în regim de urgenţă, a sesizărilor venite de la populaţia Iaşului: număr de telefon 0332 - 440647, disponibil în intervalul 900 – 1600, zilnic, în perioada caniculară, cu avertizare de cod galben, portocaliu sau roşu.

3. Achiziţionarea unor produse necesare pentru suportarea temperaturilor extrem de ridicate: apă minerală, fructe, etc., cantităţile pentru fiecare persoană vulnerabilă urmând a fi stabilite în funcţie de propunerea direcţiei, prin Dispoziţia Primarului Municipiului Iaşi. Distribuirea către persoanele defavorizate aflate în evidenţa direcţiei se va face la domiciliul beneficiarului.

4. Sprijin în achiziţionarea alimentelor de bază, în funcţie de solicitarea înregistrată prin linia telefonică de urgenţă, plata produselor fiind suportată de beneficiar."

Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide, fără să aştepte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete.

În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri