Comercianţii se grăbesc să intre în legalitate. Vânzările la case de marcat au crescut de aproape patru ori

Data publicării:
case de marcat
Mai sunt 7 zile până la termenul limită de conectare a aparatelor de marcat la sistemul ANAF. Foto. captură Digi24

Controalele derulate de inspectorii Direcției Naționale Antifraudă privind eliberarea bonurilor fiscale i-au speriat pe comercianții ieșeni, iar asta se simte în creşterea vânzarilor la casele de marcat.

"Chiar începând cu 1 martie, s-a văzut o creștere clară și evidentă a numărului de clienți care ne-au vizitat și a volumului de vânzări, atât la aparate, cât și la consumabile. Estimativ, de trei, patru ori a crescut volumul de vânzări în luna martie, față de lunile anterioare," a spus Violeta Tucaliuc, administrator societate vânzare case de marcat.

"Cele mai solicitate în momentul ăsta, cele mai solicitate sunt cele mai ieftine. Și vânzările au crescut destul de mult în ultima perioadă," a adăugat Mugurel Lupoaie, administrator societate vânzare case de marcat.

Comercianţii care nu eliberează bon fiscal riscă amenzi de până la 50 de mii de lei, dar şi suspendarea activităţii.

"Așa păstrăm toate datele pentru Finanțe, în primul rând, când trebuie să ducem Z-turile. Mai ales acum că s-a aprobat noua lege să fim obligați să dăm bon fiscal. Oricum dădeam, dar acum o să fim mai controlați, mă gândesc."

"Eliberez bonul de fiecare dată când trebuie. Eu, de obicei fac abonament care este la lună. Dau bonul clientului, îmi scriu într-un carnet, într-un registru," spun comercianţii.

În cazul celor prinşi în neregulă, ANAF va decide suspendarea activităţii doar dacă diferența de bani între încasari şi bonurile fiscale eliberate va fi mai mare de 300 de lei. Decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeași zi, dacă este achitată o amendă reprezentând de zece ori suma constată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri