Comună cu ambiții de obiectiv turistic. Complexul funerar "Elena Cuza", reabilitat cu fonduri europene

Data publicării:
placa elena cuza inaugurare solesti

Sfințirea complexului funerar Elena Cuza din comuna Solești a avut loc joi, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare. A fost ambiția primarului ca localitatea să devină obiectiv turistic, tocmai pentru că aici este înmormântată Elena Cuza, cea care a fost soţia lui Alexandru Ioan Cuza. Zona a început deja să fie vizitată de locuitorii din împrejurimi.

"- Pentru prima oară l-am văzut și eu, îmi place, e frumos. - Ați venit special ca să participați la sfințire? - Da." 

" - Cum arată acum mormântul? - Foarte bine, e minunăția satului!"

" - E o mândrie mare pentru tot Soleștiul. E mai frumos, mai bun, ne bucurăm. - Merită vizitat de turiști? - Da, eu cred că da," sunt de părere oamenii care au participat la inaugurare. 

Mona Bujor, primarul comunei Soleşti: "noi vom continua proiectarea pentru Biserica Adormirii Maici Domnului, biserică donată tot de familia Roseteștilor, și dorim să finalizăm și această lucrare, să devină un monument istoric plăcut, să putem să atragem mulți turiști."

Prima Doamnă a Principatelor Române, Elena Cuza, s-a născut în Iași, dar a copilărit în comuna Solești. Dorința ei a fost să fie înmormântată în locul în care și-a petrecut mare parte din viață.

"Prima Doamnă a României, o calitate pentru care nu a fost pregătită de la început, a trebuit să reprezinte Principatele Unite în relația cu statele europene și să fie cea care din umbră să-l ajute pe domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza," a explicat Laurențiu Chiriac, istoric.

Reabilitarea mormântului a durat doi ani. Lucrările s-au realizat sub supravegherea Protopopiatului din Vaslui.

"A constituit o lucrare de suflet pentru noi, fapt pentru care am atacat imediat problema și bineînțeles că am făcut o serie de studii ca să nu stricăm ceea ce am găsit, din contră, să rămână pentru veșnicie," a spus arhitect Ovidiu Alexievici, șeful proiectului.

Reabilitarea complexului funerar a costat 40.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri