Cooperativele agricole, reînființate. Fermierii consideră că ar avea profit mai mare dacă se înscriu în asociații

Data publicării:
FERMIERI

Fermieri din peste 20 de localităţi din județul Iași au discutat despre reînființarea cooperativelor agricole. Doar numele ar aminti despre perioada comunistă pentru că în noile asociații, membrii vor lucra pentru propriul lor profit. Prin strategii comune vor evita în primul rând să pățească la fel ca anul acesta când foarte mulți au mizat pe aceeași cultură și din cauza supraproductiei n-au putut să-și scoată nici banii investiți.

"O problemă au fost preţurile joase, de aceea sperăm prin cooperative să reuşim a ne dezvolta şi a ajunge la pieţele mai bine plătite, mai dezvoltate, pentru a avea un preţ pe produs mai ridicat," consideră Constantin Bariz, fermier.

Gabi Hoha, directorul adjunct al Camerei Agricole Judeţene Iaşi: "Avantajele sunt cele mai multe, în primul rând vor putea să-şi valorifice mult mai uşor produsele lor. E clar că acesta e avantajul principal. Al doilea, vor putea să negocieze toate imputurile pe care ei le utilizează în obţinerea producţiei lor, vor fi altfel negociate, una e când cumperi în cantitate mare şi altceva când cumperi de unul singur de aici."

Fermierii grupați în cooperative vor avea acces mai facil și la fondurile europene. Pentru o astfel de asociație, finanţările ajung la 2.000.000 de euro, bani care ar putea ajuta la dezvoltarea afacerilor.

"Momentan, eu mă ocup de carne dar aş vrea să mă dezvolt şi pe sectorul de lapte. Aş vrea să accesez şi fonduri europene pentru a deschide o minifabrică pentru preparate din lapte," crede Dragoş Ciornei, fermier.

În judeţul Iaşi, numărul fermierilor ajunge la câteva zeci de mii, dar până acum s-au înființat doar două cooperative agricole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri