Copiii din Iaşi învaţă cum să devină programatori

Data publicării:
CALCULATOARE IN SCOALA

Industria IT este în plină dezvoltare în marile orașe din România astfel încât specialiștii din domeniu au motive întemeiate să se preocupe de felul în care copiii privesc utilitatea calculatorului.

După București și Cluj-Napoca Iașiul a devenit în ultima vreme noua destinație pentru marile companii IT din lume. Există însă și o temere a celor care fac recrutări: pe o piață în continuă dezvoltare vor avea tot mai puțini specialiști de disputat. De aceea preferă să inițieze gratuit copii pentru a-i convinge să urmeze o carieră în domeniu. 

Aproape 40 de copii din Iași vin sâmbăta, de două ori pe lună, la sediul unei companii IT unde angajații au lansat un proiect în care îi învață chiar și pe cei de vârse mici cum se face programare.

Cristian are 9 ani, dar deja poate pune în practică noțiuni care în sistemul de educație românesc se predau abia în liceu.

"Eu am descoperit calculatorul de când aveam 5 sau 6 ani și am început să mă joc niște jocuri care îmi plăceau, dar după aia am descoperit că pot să fac și altceva cu el și am vrut să vin să învăț programare," spune copilul.

Cu ajutorul unor tutoriale copiii învață diferite limbaje de programare, iar trainerii îi ajută ca după fiecare curs să plece acasă cu cât mai multe informații noi, la care altfel nu ar avea acces.

Ramona Popa, specialist resurse umane: "prima dată am auzit de la o prietenă că există o fundație internațională care face un alt fel de voluntariat decât cel cu care suntem obișnuiți. Având mentorii, având spațiul unde putem să desfășurăm activitatea asta am zis, de ce nu?"

Iar cererea este mare, mai ales că elevii de școală primară sau gimnaziu nu au astfel de ore în programa școlară, iar specialiștii în IT cred că nu exită vârstă limită de la care pot învăța noțiuni avansate. Asta spre deosebire de profesori.

"Ei zic: nu sunteți destul de mari, trebuie să mai creșteți, e prea greu pentru voi. Ei cred că nu putem asimila atât de mult."

"Limbajul de programare sau alte chestii mai dezvoltate le lăsau pentru a XI-a, a XII-a sau eventual pentru facultate."

"Dacă rămân doar cu orele de la școală nu o să ajung nicăieri, părerea mea. Și de asta vreau să aprofundez cât mai mult aici să pot să fac un viitor din programare."

Proiectul a început acum patru luni și de atunci numărul copiilor care vin la cursurile gratuite de programare s-a dublat.

"Vrem să fie activi în ceea ce fac, să interacționeze, să poată să rezolve probleme fără să fie supuși la riscul că cineva va veni și le va spune că greșesc, că există note," a spus Daniel Leon, programator.

La nivel național funcționează aproximativ 25 de astfel de cursuri gratuite de programare oferite special pentru elevi de către angajații din companiile IT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri