Coplata, un eșec. Sumele strânse de spitale din taxa de externare sunt derizorii

Data publicării:
PACIENTI LA RAND-2

Cea mai mare unitate medicala din Moldova, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, a strâns din coplată într-un an doar 54.000 de lei. Asta în condițiile în care au achitat taxă la externare numai 10 la sută dintre pacienţi. Restul fie au fost scutiți din start de la această obligație, fie au refuzat să achite coplata pe motiv că nu au bani.

„Suma este foarte mică şi este folosită în cheltuieli pentru achiziţii, în general de tip formulare pentru internare, formulare necesare în clinici pentru lucrurile zilnice pentru pacienţi,” a explicat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi.

Şi la Institutul Regional de Oncologie suma strânsă este infimă: doar 43.000 de lei. Banii sunt folosiţi pentru reparații la vechiul accelerator de particule.

„Este o picătură într-un ocean. Noi avem un număr mare de pacienţi, în jur de 3.500-4.000 de pacienţi într-o lună internaţi continuu sau de zi. Mai puţin de 10 la sută plătesc coplata,” a explicat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Raportul se schimbă simțitor la Spitalul de Recuperare unde 80 la sută dintre bolnavi achită taxa de 10 lei la externare. În bugetul unitatii medicale au intrat astfel 73.000 de lei, cea mai mare sumă strânsă în sistemul ieșean de sănătate.

„Banii s-au dus în fondul de dezvoltare anul trecut şi în acest an ne-am propus să luăm echipamente de fizioterapie, probabil un computer tomograf. Prind foarte bine aceşti bani,” a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

Pentru puținii pacienți puși la plată, taxa suplimentară este un motiv de nemulțumire.

„10 lei nu cred că este un efort pentru care sunt salariaţi, dar care sunt de la ţară şi nu au niciun venit 10 lei totuşi e ceva,” consideră o pacientă. 

„Nu cred că ajută foarte mult pentru că investiţiile necesită nişte fonduri mari. 10 lei ăştia strânşi de la bolnavi sunt sume mici care nu cred că ar avea efect,” este de părere un pacient.

Sunt scutiţi de la coplată copiii, gravidele, cazurile care reprezintă urgenţe, veteranii de război sau persoanele cu handicap.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri