Datorii record la Regia de Transport Public din Iași

Data publicării:
ratp autobuz 1

Regia de Transport Public din Iaşi este o adevărată gaură neagră, nu doar la bugetul local, ci şi în bugetul Fiscului. Restanţele depăşesc 180 de milioane de lei, iar jumătate din această sumă reprezintă dobânzile şi penalităţile. Bilanţul economic al regiei a fost discutat în şedinţa de consiliu local, însă autorităţile nu îşi asumă răspunderea pentru datoriile uriaşe.

„Nu aveam cum să votăm şi trebuia să ne opunem să votăm un buget al falimentului. Nici nu este clară situaţiunea. Anul trecut noi am mai înfiinţat o nouă societate de transporturi,” a spus Anca Preda, consilier local PP-DD.

„Lucrurile nu sunt în regulă acolo ca şi societate, de aceea vrem să facem o reorganizare, dar asta e altă poveste. Astăzi trebuia să aprobăm bilanţul şi să aprobăm şi bugetul. Există un consiliu de administraţie şi ei sunt obligaţi să facă treaba asta, nu primarul,” a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Cu toate că şi Primăria are o contribuţie la datoriile uriaşe acumulate de regia de transport pentru că nu a virat cele 40 de milioane de lei, bani folosiţi pentru a acorda gratuitate pensionarilor, autorităţile locale se spală pe mâini şi vor să înfiinţeze o nouă societate, Compania de Transport Public Iaşi. Aceasta ar trebui să preia toate bunurile și serviciile RATP, mai puțin datoriile.

„A fost selectat consiliul de administraţie al noii companii, deci a fost concursul pentru manageri. Practic, în acest moment ar trebui încheiat contractul de concesiune cu RATP-ul şi încheiat un alt contract cu noua societate,” a declarat Maricel Ghercă, directorul RATP Iași.

Pe lângă faptul că actuala regie de transport nu reuşeşte să îşi plătească dările la stat din activitatea pe care o desfăşoară, nici măcar nu reuşeşte să se întreţină.

Regia de Transport din Iaşi a încheiat anul 2013 cu pierderi de peste 4 milioane de lei, iar pentru acest an sunt estimate pierderi de 3 ori mai mari. 

Consiliul de administraţie al instituţiei intenţionează să concedieze 25 de persoane în acest an pentru a face o economie de 500 de mii de lei. Tarifele practicate de Regia de Transport din Iaşi sunt printre cele mai mari din ţară. Călătorii plătesc 2 lei pentru un bilet cu o călătorie şi 4 lei pentru un bilet cu două călătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri