De la catedră, în call center. Tot mai mulţi absolvenţi de Litere preferă mediul privat

Data publicării:
CALL CENTER

Marilena a absolvit anul acesta Facultatea de Litere, specializarea română-franceză. A susținut examenul de titularizare pentru a preda limba franceză, însă nu a mai vrut să profeseze la catedră. A preferat să îşi caute loc de muncă la un call center.

Marilena Banu, angajat companie multinațională: "am renunțat în interesul meu. Aici îmi dezvolt destul de bine franceza pentru că lucrez pe un departament unde vorbesc zilnic cu clienți și cu tehnicieni și îmi dezvolt franceza suficient cât să nu mai am nevoie să predau ca să îmi rămână întipărită."

În urmă cu şapte ani, Iulian și Monica au făcut aceeaţi alegere. Au lucrat în sistemul de învățământ, însă au renunțat în favoarea unei companii multinaţionale. Nu regretă nicio clipă alegerea făcută.

"Am absolvit Liceul Pedagogic în 2003, aici în Iași și am profesat aproximativ un an jumătate, doi ani. Condiții foarte proaste și partea financiară era jale atunci. Și acum este jale. Mă uit la ați colegi care profesează, au niște salarii foarte mici. Nu știu, ating 1.200 de lei," spune Iulian Maxim, angajat call center.

"În general este cam greu cu locurile de muncă, nu aș fi dorit să fac naveta în mediul rural. Și chiar și așa nu am considerat că condițiile pe care le aveam, ar fi fost cele mai bune," explică şi Monica Stava, angajată call center.

Teodor Irimescu, director resurse umane companie multinațională: "majoritatea angajaților au studii superioare, deși nu este o cerință absolută pentru job-uri, iar din angajații cu studii superioare, undeva în jur de un sfert, poate chiar un pic mai mult, sunt absolvenți de filologie."

Între timp, în multe şcoli, locurile pentru profesori de limbi străine rămân neocupate.

Camelia Gavrilă, inspector general la IŞJ Iaşi: "există o piaţă concurenţială interesantă, cu posturi mai bine plătite, fie că vorbim de un call center, fie că vorbim de domenii de traduceri şi aşa mai departe. Deci apare problema limbilor străine nu neapărat în urban, poate doar pe Hârlău sau pe Paşcani, dar în zona rurală e o lipsă acută de personal calificat."

Pentru ca elevii să aibă de la cine învăța, Inspectoratul Școlar Județean Iaşi organizează o nouă testare pentru a fi acoperite cele peste o mie de posturi rămase disponibile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri