Descinderi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi 

Data publicării:
EXTERIOR UMF

Procurori DNA şi jandarmi au descins în sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi în jurul orei 10:00, iar percheziţiile au durat mai bine de şase ore. În tot acest timp anchetatorii au verificat mai multe birouri şi au plecat cu o serie de documente.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2015. În cursul zilei de 12 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate un număr de 9 percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice din municipiul Iași," se arată în comunicatul emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii au început o anchetă pentru abuz în serviciu ca urmare a nerespectării sentinţei judecătoreşti care stabilea că profesorul Vasile Astărăsoae se afla în stare de incompatibilitate pentru că deţinea simultan funcţia de rector al universităţii, dar şi alte funcţii în instituţii publice. Deocamdată, anchetatorii vor să afle dacă vreun membru al Senatului poate fi găsit vinovat pentru abuz în serviciu pentru faptul că Vasile Astărăstoae nu a fost schimbat din funcţie aşa cum prevedea hotărârea judecătorească.

"În perioada imediat următoare se va începe pe anumite persoane, pe anumiţi participanţi la o infracţiune pe care probabil o vom afla, ceva legat de abuz în serviciu chiar dacă procurorii, faptele aşa cum le-au gândit la început le-au încadrat undeva în această infracţiune a abuzului în serviciu," a declarat avocatul Ionel Nechita.

Tot pentru că rectorul Vasile Astărăstoae nu a fost schimbat din funcţie, ANI i-a amendat în luna octombrie a anului trecut pe membrii Senatului cu câte 2000 de lei.

Percheziţiile vin la numai o săptămână după ce profesorul Vasile Astărăstoae şi-a dat demisia din funcţia de rector al UMF Iaşi ca urmare a condamnării primite de la Curtea Supremă pentru conflict de interese după ce a încheiat contracte de muncă pe numele său şi al fiicei sale în cadrul unor proiecte cu fonduri europene.

Vasile Astărăstoae a rămas membru în Senat , iar interimatul la şefia universităţii este asigurat de Dragoş Pieptu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri