Deshumare în ancheta experimentelor de la Iaşi

Data publicării:
deshumare


Ancheta în cazul neurologului prins în timp ce desfăşura un experiment ilegal în spital aduce din nou durere în familiile pacienţilor incluşi în studiul medicului. În comuna Balş, un bărbat care a murit în urmă cu şase luni a fost deshumat acum pentru ca medicii legiști să stabilească dacă decesul lui are legătură cu puncţiile făcute de medic. Îndureraţi, soţia și fii bărbatului vor să afle adevărul.

"Dacă ar fi vinovat, atunci e un criminal. Nu se poate chema om. E dureros destul," spune Elisabeta Mitrea, soția pacientului.

Cătălin Mitrea, fiul pacientului: "Acum, pe mine mă face să cred că tatăl meu a avut o șansă de viață. Mă face să cred că l-a omorât el cu zile. Doctorul, dacă a făcut chestia asta, să fie tras la răspundere în fața legii." 

Alături de familie sunt şi oamenii din sat: "Suntem curioși să vedem ce se depistează la omul ăsta. Din ce cauză, din a cui cauză."

"La noi nu s-a întâmplat niciodată așa caz. Să vedem și adevărul și legea o să spună cuvântul."

Vasile Mitrea, în vârstă de 75 de ani a fost internat în luna iulie 2014 în unitatea spitalicească, iar familia nu a ştiut în niciun moment că bărbatului i-au fost făcute puncții. În schimb, cadrele medicale de la Spitalul de Neurochirurgie Iași au găsit șase fiole cu lichid cefalorahidian înscripționate cu numele lui. Urme ale puncţiilor au fost observate şi de medicii legişti care au început expertiza. Specialiştii spun însă că analiza este tardivă.

Călin Scripcaru, medic primar legist la IML Iași: "Părerea mea, ca medic legist este că acest caz ar fi trebuit autopsiat medico-legal în momentul decesului. Urmează ca ancheta să își desfășoare cursul."

Primele rezultate concludente vor fi făcute publice în aproximativ două săptămâni. Între timp, conducerea spitalului de Neurologie a desfacut contractul de munca al medicului, iar procurorii au deschis pe numele acestuia un dosar penal pentru abuz în serviciu.

Procuror Adina Bocai, purtătorul de cuvânt Parchetul de pe lângp Curtea de Apel Iași: "Dosarul privind plângerea depusă de conducerea Spitalului de Neurochirugie a fost preluat de Parchetul Curții de Apel Iași. În prezent, se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de articolul 29 Cod Penal."

Cazul a intrat în atenţia procurorilor în urmă cu o săptămână, după ce conducerea Spitalului de Neurochirurgie a descoperit într-un frigider de alimente mai multe eprubete cu lichid pe care era inscripţionat numele unor pacienţi. Medicul care s-a ocupat de bolnavi a explicat că făcea un studiu Directorul Spitalului de Neurologie din Iaşi susține că nu există niciun fel de document care să ateste că cei opt pacienți de la care au fost prelevate probe au fost incluși în studiu şi nici acte din care să reiasă că pacienţii sau rudele acestora să-și fi dat acceptul pentru aceasta.

CITEŞTE ŞI: 

Experiment secret în spital. Un medic recolta probe de la pacienţi fără acordul lor

Experimentul ilegal din Spitalul de Neurochirugie din Iaşi nu este primul de acest tip

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri