Destinaţie de poveste. Parcul Naţional Ceahlău atrage prin traseele spectaculoase

Data publicării:
MUNTE DURAU

Peste o mie de specii de animale, printre care ursul brun, capra neagră, porci mistreţi, cerbi dar şi cocoşi de munte şi vipere, aproximativ 2.000 de specii de plante, dar şi privelişti de milioane - sunt doar câteva dintre atuurile cu care Parcul Naţional Durău atrage turişti din întreaga ţară. Şi nimeni nu regretă, chiar dacă traseele sunt destul de dificile.

"Traseele cam toate sunt scurte ca lungime, trasee de patru, cinci, şase kilometri, trasee relativ scurte au o diferenţă de nivel de 1.000, 1.100 de metri, ceea ce este o diferenţă foarte mare. Există şi câteva trasee mai uşoare, cele care leagă staţiuniea Durău de Cascada Urluitoarea, zonă subaplină, traseu care atinge abia cota 1.200 sau traseul care leagă Staţiunea Dură de cabana Fântânele," a explicat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Turiştii mai experimentaţi, dar şi mai antrenaţi, pot ajunge chiar pe vârful Toaca, la peste 1900 de metri înălţime. După aşa un parcurs, turiştii se pot odihni sau mânca la hotelurile sau pensiunile din zonă. Nu mai puţin de 40.000 de persoane au vizitat anul trecut staţiunea Durău, iar numărul lor creşte de la an la an.

Angelica Chiriac, asistent manager: "Încercăm să le asigurăm tot confortul, într-o locaţie de patru stele, unde oferim, pe lângă serviciile de cazare, servicii de masă, saună, masaj, avem apartamente dotate cu jacuzzi, club de noapte."

Preţuri de cazare
Cabane - 50 - 80 de lei/noapte
Pensiune - 80-100 lei / noapte
Hotel de 4 stele cu mic dejun inclus -200 lei

Cei care ajung aici trebuie să ştie că Parcul Naţional este o arie protejată, aşa că regulile sunt stricte, iar sancţiunile pe măsură. Focul nu poate fi făcut decât în locuri special amenajate şi nu aveţi voie să vă abateţi de la traseul stabilit şi marcat.

Florin Sava, ranger în cadrul Parcului Naţional Ceahlău: "turistul, când vine în zonă, ajunge la noi la baza Parcului Naţional Ceahlău, aici în Durău. Primeşte informaţii, primeşte o mică hartă, i se aduce la cunoştiinţă regulamentul de vizitare şi e şi plata unei taxe de acces."

Taxa de vizitare 
Adult - 5 lei
Elev/Student/Pensionar - 2 lei
Cu salvamont sau ghid - 30-50 de lei /funcţie de sezon

Banii sunt folosiţi pentru ecologizări, promovarea zonei şi întreţinerea traseelor.
Sus, pe Masivul Ceahlău, se afla şi mănăstirea ce-i poartă numele, singurul aşezamânt monahal din ţară aflat la o asemenea înălţime.

La poala muntelui este Manastirea Durău, pictată de Nicolae Tonitza. La câţiva kilometri distanţă se află un alt monument deosebit, din păcate mai puţin cunoscut - Palatul Cnejilor şi Biserica construită de Hatmanul Gheorghe, fratele domintorului Vasile Lupu.

Andrei Fabian, preot paroh: "Din exterior, biserica pare mare, dar în interior spaţiul este foarte restrâns, datorită grosimii zidurilor, de doi metri. Catapeteasma este în stil bizantin, cu foiţă de aur, cu rol unicat nu mai există aşa o creaţie. Puteţi să vedeţi lucrătura, sculptura, cât este de delicată dar în acealşi timp, foarte precisă, toate detaliile se văd cu multă uşurinţă."

Graţie tehnicii de construcţie, biserica s-a conservat foarte bine de-a lungul celor 4 secole scurse de la ctitorire. Ruinele care o înconjoară sunt singurele rămăşite ale unei impunătoare ceţăţi de graniţă între Moldova şi Transilvania din secolele XVII - XVIII, singura de acest fel la acea vreme.

Andrei Fabian, preot paroh: "Aici se refugiau domnii Moldovei atunci când se aflau în situaţii de strâmtorare. Se spune în unele legende că ar exista aici un tunel cu lungimea de 25 de kilometri care trecea din Moldova în Transilvania. Tot aici există şi o reţea de tuneluri tip labirint în care te puteai ascunde cu multă uşurinţă."

Pentru a ajunge la Durău, turiştii din capitală trebuie să se pregătească pentru un drum de cel puţin şase ore. Cam acesta este intervalul în care pot parcurge la o viteză medie, şi fără opriri îndelungate, traseul de 400 de kilometri. Ruta recomandată este Bucureşti-Bacău-Piatra Neamţ-Bicaz-Durău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri