DGASPC Iaşi, în instanţă. Un asistent maternal luptă pentru copilul pe care l-a crescut

Data publicării:
asistent maternal copil

Angajată de 15 ani ca asistent maternal, Lenuța Tăcuțanu a primit la începutul acestei săptămâni o lovitură grea. Comisia din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului i-a retras atestatul, iar decizia, spune ea, nu a fost determinată de motive profesionale.

Inspectorii sociali, susţine ea, au folosit prilejul pentru a-i plăti o poliță. Asta după ce, în 2013, împreună cu sora ei, tot asistent maternal, s-au opus hotărârii prin care erau obligate să primească în grijă un al doilea copil. Iar membrii comisiei de reatestare nu s-au sfiit să-i spună în față că plătește cu slujba pentru îndrăzneala ei.

Lenuța Tăcuțanu, asistent maternal: "Ați dat în judecată Direcția, ați câștigat procesul, instanța v-a dat aripi, noi vi le-am tăiat, cam așa s-au exprimat, în felul acesta. Niciodată nu am avut nicio abatere, nimic, niciodată, impecabil. Acum au șters cu buretele 15 ani pe care eu i-am muncit, am pus suflet."

Filmat cu camera ascunsă, Alexandru Grinea, inspector membru în Comisie reclamat de asistentul maternal a spus: "eu am rostit, pe mine mă doare și la bască de absolut oricine și sunt foarte direct! Și eu i-am făcut efectiv ***** hățuri lui nesimțita aia pentru că efectiv este o nesimțită și într-adevăr i-am vorbit, cel mai tare m-a stârnit băiatul care a fost crescut atât de ticălos."

Cel mai afectat de întreaga situație este băiatul pe care asistentul maternal l-a avut în grijă în ultimii 15 ani. Acesta mai are 3 luni până la terminarea liceului și ar fi ajuns într-un centru de plasament dacă femeia căreia îi spune mamă nu s-ar fi luptat să îi fie încredințat măcar în plasament familial.

"Ar fi, cum să vă spun eu, o cădere morală foarte puternică, aș fi distrus psihic, n-aș mai putea să trăiesc în alt mediu, ca într-o familei adevărată m-am simțit timp de 15 ani. Ei nu înţeleg că un copil, un pui de om nu poate să se despartă de locul unde a crescut, unde a trăit, unde s-a ataşat foarte mult de persoanele din jur," a spus Vasile Axinte, băiat aflat în asistență maternală.

Cei de la Direcția Copilului spun că nu fac decat sa respecte un regulament de funcționare al instituției. Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași: "asistenta maternală, de mai multe ori a refuzat să ia al doilea copil. Din cauza unor motive obiective, toţi asistenţii maternali pe care-i avem în sistem li se dau atestate pentru al doilea copil, dar doamna în cauză nu a îndeplinit în anumite moemnte atât aspecte din fişa postului, cât şi faptul că nu a avut condiţii."

Sora femeii se teme că săptămâna viitoare când este chemată la comisia de reatestare va avea aceeași soartă. "De fiecare dată când au venit la noi în control au găsit casa impecabilă, copiii îngrijiţi, haine nu mai spun şi nu au avut ce să ne spună şi acum în mod nejustificat retrag acest atestat pe care noi îl deţinem din anul 2000," a spus Marinela Rădeanu, asistent maternal.

Lenuța Tăcuțanu și-a angajat deja avocat și va da în judecată Direcția pentru Protecția Copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri