Din dragoste pentru semeni. Un preot din Iași a înființat un centru de zi pentru  copiii defavorizați

Data publicării:
preot centru de zi

Centrul de zi din Pașcani este frecventat de 30 de elevi, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Fac meditaţii zilnic și mărtusisesc cu mândrie că rezultatele lor școlare s-au schimbat. Denis, de exemplu, are 10 ani și primește ajutor la matematică și română. Merge la centru împreună cu cei trei frați ai săi:

"- Înainte mergeai cu temele nefăcute la școală, s-a întâmplat vreodată asta? - Da, de multe ori. Acum nu, îmi fac temele mereu, mă ajută mult voluntarii."

"E foarte bine pentru ei aici, au căldurică, eu lucrez zilnic, de exemplu, și nu aș putea să îmi permit să îi ajut la teme," spune Mirela Acatrinei, mama lui Denis.

La centrul de zi înființat la Pașcani de preotul Dumitru Cristea copiii primesc ajutor indiferent de vârstă sau de religie.

"Am gândit un centru special pentru ei, unde să socializeze cu alți copii, unde să beneficieze de asistență socială și personal calificat care să nu facă servicii neapărat ca să fie remunerați, ci pentru a oferi dragoste copiilor pentru că ei provin din familii dezorganizate sau din familii cu traume financiare și am dorit să facem noi aici o familie," spune preotul Dumitru Cristea.

Preotul face eforturi mari ca să asigure buna funcționare a centrului. Numai chiria costă 1000 de euro pe lună. Spune insa ca satisfacția pe care o simte atunci când află că elevii primesc note bune îl motivează să meargă mai departe, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să bată din ușă în ușă și să ceară ajutor. Principalul sprijin îl primește de la 15 profesori, medici și asistenți sociali care fac voluntariat în centru.

"Sunt foarte bucuroși să ne vadă, nu ne consideră un profesor, ci mai degrabă un prieten, iar în modul ăsta ne putem apropia mai mult de ei," spune Bianca Altab, voluntar.

Maria Alexandra Robescu, voluntar: "Vin cu note bune și sunt bucuroși pentru acest lucru, îmi fiecare zi vin și îmi spun am luat astăzi un foarte bine."

Centrul de zi din Pașcani funcționează în fiecare zi de luni până vineri, iar preotul spune că orice copil care are nevoie de ajutor la teme este binevenit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri