Echipamente performante, dar neprofitabile. Dotările Universităţii Tehnice nu pot fi folosite, în lipsa unor avize şi contracte de mentenanţă

Data publicării:
LABORATOR UTI

Aparatul cu jet de plasmă în valoare de 500.000 de euro deţinut de Facultatea de Mecanică din Iaşi poate fi folosit la repararea pieselor uzate sau la creşterea durităţii lor si ar fi extrem de util, spun specialiştii, în industria aviatică sau auto. Reprezentanţii Universităţii au calculat că ar putea câştiga anual un milion de lei din contracte cu societăţi comerciale, doar că aparatul nu poate fi folosit pentru că îi lipseşte un aviz care costă 7.000 de euro.

„Gazele, aşa cum le vedeţi, nu trebuie să funcţioneze în incintă, ele trebuie plasate într-un mediu exterior pe baza unui proiect care să ne dea automat şi certificatul de funcţionare conform normelor de protecţie a muncii,” a explicat Corneliu Munteanu, coordonator de laborator la Facultatea de Mecanică.

Aparatul cu jet de plasma este doar unul dintre echipamentele performante cu care este dotat laboratorul Facultatii de Mecanica si care stau mai mult nefolosite. Din aceeaşi categorie face parte si microscopul electronic în valoare de 800 de mii de euro cu ajutorul căruia se pot face determinări chimice ale materialelor.

Achiziţionat în 2009, aparatul nu a beneficiat de nicio lucrare de întreţinere, astfel că unele piese s-au defectat.

„Coloana de ioni este momentan ieşită din uz din prisma faptului că cu timpul s-a consumat şi necesită o reumplere în mod constant fapt ce ne împiedică să putem face analuize şi determina valori şi teste pentru articole pe care le avem deja în desfăşurare,” a explicat Bogdan Istrate, doctorand la Facultatea de Mecanică.

Şi microscopul ar fi putut aduce venituri substanţiale Universitatii, dar îi lipseşte un contract de mentenanţă .

„Noi am făcut repetate demersuri la conducerea facultăţii, facultatea de mecanică, în perioadele anilor 2009-2010 până astăzi, dar, de la conducerea universităţii, nu s-a aprobat din motive pe care eu nu pot să le înţeleg,” a mai spus profesorul Corneliu Munteanu.

Cei din conducerea Politehnicii pasează şi acum problema: „În general, agenţii economici interesaţi de colaborare cu un asemenea laborator ar putea sprijini prin sponsorizări activităşile se service, de mentenanţă care ar fi necesare pentru funcţionarea aparatului,” a declarat Irina Lungu, purtătorul de cuvânt al Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi.

Laboratorul Universităţii Tehnice din Iaşi a fost creat în 2009 ca rezultat al unor proiecte europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri