Evaluări pentru şcoală. Testările psihosomatice ale copiilor se fac doar la cererea părinţilor

Data publicării:
copil cu spatele

Copiii ai căror părinţi au solicitat o evaluare psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare sau la clasa întâi sunt testaţi la Iaşi în 10 centre. Emoții sunt atât în tabăra adulților, cât și a celor mici. Bianca are cinci ani și cinci luni și a ieșit cu zâmbetul pe buze de la examinare. Știe sigur ce vrea să facă: " - Vreau să merg la școală. - De ce? - Pentru că îmi place școala."

Până la școală, însă, mai are un pas. "Cinci ani și cinci luni. E destul de mărișoară, cred, pentru grupa pregătitoare. E prima examinare a copilului, are emoții, tremură," spune tatăl Biancăi. 

La evaluarea psihosomatică sunt așteptați copiii care nu au vârsta legală împlinită pentru a merge la clasa pregătitoare sau clasa întâi. Specialiștii spun că acest mic test este, de fapt, o modalitate prin care se asigură că micuții au deprinderile necesare, cunosc regulile principale si se pot integra în grupuri.

Mihaela Vlase, directorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Iași: "Foarte mulți sunt stresați de ceea ce se va întâmpla aici, că este o evaluare. Mulți stresează și copilul din această cauză. Atunci, trebuie să ia ca pe un reper în modul în care ei văd copilul și evoluția lui, un reper firesc."

Sunt situații în care părinții solicită înscrierea copilului direct în clasa întâi, chiar dacă are vârsta mai mică de șase ani, iar psihologii spun că există și riscuri: "dezadaptări școlare, dificultăți școlare, fobii școlare care se pot constitui în timp. Copilul mic este dispus nativ spre cunoaștere și cunoașterea trebuie încurajată fără discuție. Deci din punctul acesta de vedere este o bilă albă. S-ar putea să fie povara prea mare, nu știm, deci copilul trebuie bine evaluat și cunoscut, nu-l dăm la școală pentru că nu avem timp de el," a explicat psihologul Florentina Căuia.

Testările se vor face până pe 11 martie, însă, în anumite cazuri, se pot face și înainte de începutul anului școlar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri