Fără abecedare şi în semestrul doi. În Neamţ şi Bacău, mii de copii nu au primit încă manuale

Data publicării:
MANUALE CLASA INTAI

La şcoala primară din oraşul Roznov, 80 de copiii aşteaptă încă să răsfoiască abecedarele, deşi şcoala a început de cinci luni. De când au intrat în clasa întaîi elevii au lucrat doar cu fişe printate de dascăli.

”Se nimerea ca anumite lecţii să nu fie şi atunci eu trebuia să le pregătesc lecţia la rând, nu s-a potrivit ordinea, nu avem lecţie la o şi atunci le pregătem eu pe calculator şi le scoteam la imprimantă să le dau copiilor pagina cu lecţia în fiecare zi,” a explicat Verona Mogus, învăţător.

Chiar dacă au găsit aceste soluţii provizorii, dascălii spun că elevilor le vine foarte greu să se descurce la ore.

”Au început şcoala , primul an de şcoală, clasa întâi fără manual, cu băncile goale. Le-am făcut eu un pliant care să le dea de înţeles că vom studia abecedarul care se numeşte comunicare în limba română sau matematică şi explorarea mediului şi am observat că le-a fost foarte greu să înţeleagă rolul manualului , ştiau doar de caiete şi atât,” a mai spus învățătoarea.

În ultima vizită din judetul Neamţ, de la începutul lunii februarie, ministrul Educaţiei a dat asigurări că elevii vor avea manualele pe bănci în prima zi de şcoală din semestrul al 2-lea. Însă cărţile nu au ajuns nici până acum la cei aproape 5 000 de elevi.

”Deocamdată va veni o primă tranşă de 60 de manuale. Vom depozita aceste manuale la inspectorat până le vom strânge pe toate şi apoi le vom împărţi la şcolile din judeţ care au făcut comandă de aceste manuale,” a explicat Viorel Stan, inspector şef ISJ Neamţ.

Aceeaşi situaţie este şi în judeţul Bacău: ”Astăzi am primit la depozitul Inspectoratului Școlar primele manuale pentru clasa întâi, abecedare. 1333 de bucăţi. Precizez că la nivel de judeţ sunt necesare 6831 de manuale,” a spus Doina Marinov, purtătorul de cuvânt ISJ Bacău.

Este pentru prima dată în istoria învăţământului când elevii de clasa întâi şi a doua au început şcoala fără manuale pe bănci din cauză că oficialii din ministerul Educaţiei au lansat prea târziu licitaţia pentru abecedare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri