Festival de Ştiinţă la Iaşi, în săptămâna "Şcoala altfel"

Data publicării:
COPII SCOALA ALTFEL

Amenajată pe esplanada UMF într-un complex pavilionar, Arena Științelor Medicale le oferă elevilor posibilitatea să participe la ateliere practice şi cursuri interactive. Copiii pot învăța cum să-și îngrijească dinții, din ce este format creierul și chiar cum se fac intervenţiile chirurgicale.

"În momentul în care am venit aici, am văzut aparatul, putem să facem ceva practic, având material," spune unul dintre participanţii festivalului.

"Le oferim posibilitatea de a experimenta, de a veni în contact cu chirurgia laparoscopică," explică Petru Suruceanu, medic rezident.

Pe lângă lecţiile din arenă, elevilor li se oferă sşi tururi ghidate în laboratoarele Universităţii de Medicină.

"Sunt opt ateliere permanente în care copiii învață despre simțuri. De la simțul vizual, până la simțul tactil. Învață despre reprezentarea creierului în artă, despre bolile lui și așa mai departe," mărturiseşte Bogdan Iliescu, asistent Universitatea de Medicină și Farmacie Iași.

Pentru elevii pasionaţi de tehnologie în Sala "Paşilor Pierduţi" de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a fost amenajată o Arenă a Științelor Tehnice.

"Aici m-am jucat cu asta, nu știu exact ce e. E destul de amuzant, pare destul de interesant, doar că nu cred că o să pot să fac vreodată așa ceva. Dar de jucat, o să mă mai joc cu ea," recunoaşte unul dintre cei prezenţi la festival.

"Cel mai mult mi-au plăcut roboții. Au fost cei mai frumoși. Îți urmăreau picioarele, era interesant," spune un participant.

"Este o mașină autonomă care are pe ea atât parte mecanică, cât și, mai ales parte electronică. Un circuit cu microcontrol, programat de către o echipă de studenți. Aceștia au reușit ca în baza unor senzori să identifice, să spunem, anumite obstacole care pot să apară pe traseu," susţine dr. ing. Daniel Mătăsaru, șef lucrări Facultatea de Electronică, Telecomunicații Tehnologia Informației Iași.

Organizatorii Festivalului de Științe de la Iaşi estimează că în cele trei zile, cât va dura evenimentul, vor avea peste 12 mii de vizitatori din zece județe ale ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri