Fonduri europene pentru protejarea naturii. Rezervația Cheile Șugăului va fi protejată cu bani de la CE

Data publicării:
munte

Clubul Montan Român are la dispoziție aproape 700.000 de euro pentru conservarea biodiversității din Cheile Șugăului - Munticelu și Cheile Bicazului - Hășmaș. Fără acest suport, managerul proiectului, Ticu Lăcătușu, care este și președintele Clubului, crede că ar fi fost mult mai greu să își atingă scopul: "Reprezintă practic locul la care ţinem cel mai mult din Carpaţii româneşti, aici mergem din anii de liceu, este foarte aproape de orașul nostru. Este un loc din patrimoniul naţional unic, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut eu în Europa şi în lume pe o suprafaţă foarte mică este o densitate incredibilă de elemente de valoare şi peisajul este şi el unic."

În rezervația Cheile Șugăului crește și o floare unică în lume - astragalus.

"Avem foarte multe plante de mare importanţă la nivel naţional, multe sunt incluse pe lista roşie, plante ameninţate, nişte plante foarte rare, foarte vulnerabile," a mai spus Ticu Lăcătuşu

"Este o arie foarte importantă de studiu şi mai ales pentru faptul că în zona noastră a Neamţului, orice ţară e obligată să aibă multe arii protejate de genul ăsta," a spus Ramona Savu, responsabil tehnic cu protecţia naturii.

Pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, sunt necesare studii științifice, cartări, inventarieri de specii și habitate. Cercetările vor dura doi ani, timp în care situl va putea fi vizitat ca și până acum. În Cheile Șugăului se adună mai ales pasionații de cățărări. Robert vine în Cheile Șugăului de la vîrsta de 6 ani. Acum e la majorat. "M-a adus tatăl meu prima dată, se căţăra cu mine în ghiozdan," povesteşte tânărul, care a făcut rapid şi lista de investiţii: "Să fie şi la noi promovată natura, să se facă o balustradă mai trainică, să se facă nişte scări ca lumea, să facă nişte pancarte, să fie nişte ghizi, să fie un punct de informaţie."

Zona va deveni o atracție pentru turiștii străini. "Săptămâna trecută a fost un concurs de hard enduro la noi la Piatra şi adusesem un prieten pe aici din Marea Britanie şi a spus, <voi, ce aveţi aici, în România, în zona asta, e ca şi cum ar fi comoara Europei>", povesteşte un nemţean.  

Rezervația Cheile Șugăului se întinde pe 350 de hectare. Turiștii pot întâlni în drumețiile lor urși și capre negre.

CITEŞTE ŞI: 

Expediţia în Nepal condusă de Ticu Lăcătuşu, eşuată din cauza temperaturilor extreme

Expediţie în Siberia, cu un ARO, pentru găsirea comunităţilor de români

11.000 de kilometri, 13 ţări, o expediţie pentru promovarea Iaşiului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri