Freze pentru Moldova, cu bani europeni. Utilajele pot fi folosite în nămeţi, dar şi vara, la intervenţiile pompierilor

Data publicării:
FREZE ISU

Consiliul Judeţean Iaşi a reuşit să obţină finanţare europeană pentru 24 de freze cu care vor fi dotate Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea de nord est. Utilajele vor putea fi folosite iarna, în zonele izolate de nămeţi, dar şi vara, în localităţile calamitate.

„În partea din spate există un rezervor de şapte mii de litri de apă, o motopompă, deci poate fi folosită şi la intervenţii pentru stingerea incendiilor şi, bineînţeles, pentru transport apă, în situaţii de secetă,” a explicat colonel Dan Iamandi, inspector şef ISU Iaşi.

Şi drumarii sunt mulţumiţi că nu vor mai trebui să trimită frezele din dotarea Direcţiei de Drumuri pentru a ajuta medicii să ajungă la cazurile urgente atunci când şoselele sunt înzăpezite.

„Pot merge mult mai repede decât frezele clasice pe care le avem şi noi sub contract la ora aceasta,” a spus Daniel Minciună, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi.

Consiliul Judeţean Iaşi a accesat proiectul european pentru achiziţia de freze în 2013, iar pentru cofinanţare a avut nevoie de aproximativ 420.000 de lei. Pentru accesarea fondurilor europene, coordonatorii proiectului au cerut ajutor Guvernului pentru a negocia ca pe lista de bunuri pe care le pot cumpăra cu fonduri europene să fie şi aceste utilajele.

„Este o premieră, de fapt, noi la Iaşi am schimbat ghidul naţional şi pe acele instrucţiuni pe care am putut cumpără ambulanţe SMURD, am putut cumpăra maşini de pompieri, scara de pompieri. Acel ghid l-am modificat noi de la Iaşi, el e valabil pentru întreaga ţară şi noi suntem prima regiune de dezvoltare care a achiziţionat aceste freze,” a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Valoarea totala a proiectului este de 15 milioane de lei. Celelalte 19 utilaje vor ajunge la toate cele şase inspectorate pentru situaţii de urgenţă din zona Moldovei până în vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri