Frumuseţile Bucovinei, puncte de atracţie pentru turişti

Data publicării:
CERAMICA NEAGRA RADAUTI

Un turist din Belgia, care şi-a clătit ochii cu multe din frumuseţile Europei, este fascinat de acest colţ de România. Pasul Ciumârna, la 30 de kilometri de Rădăuţi, este un punct de belvedere de unde călătorul se poate desfăta cu priveliştile Munților Rodnei, ale Giumalăului și Rarăului. Şi dacă tot vorbim despre drumeţii, din poarta mănăstirii Suceviţa vă aşteaptă un traseu splendid către Putna. Cei 17 kilometri pot fi parcurşi la pas în trei ore, iar timpul se înjumătăţeşte pentru pasionaţii de mountain bike.

Pe drum vă puteţi reface forţele cu tot felul de bunătăți făcute de gospodinele din Bucovina, de la dulcețuri din fructe de pădure până la dulciuri coapte în cuptor ori siropuri de casă.

Pentru prânz sau cină vă puteți opri la unul dintre restautantele pensiunilor din Suceviţa sau Rădăuți. Vă aşteptă un ospăţ tradiţional de neuitat.

Florin Asavei, bucătar: "în special în sezon pregătim preparate tradiționale specifice bucovinene bazate pe hribi, gălbiori, produse tradiționale de casă, cârnați, tobă, lebăr, chișcă, diverse combinații, cum le spunem noi, cu specific mai modern."

Nu rataţi apoi un popas unic. Mergeţi la Marginea, 10 kilometri de Rădăuţi, unde localnicii lucrează în ceramică neagră. Cu siguranţă plecaţi acasă cu un suvenir inedit şi poate cu o lecţie învăţată.

Cornel Magopăț, meșter olar: "turiștii care ne vizitează pot să vadă pe viu cum se modelează lutul, se pot vizita magazinele de prezentare, avem și un mic restaurant cu mâncare tradițională, pot încerca să facă oale din lut."

Vox 51.14 în primul rând mă bucur că totuși se creează lucruri în România și se păstrează tradițiile și arta, e frumos

În sfârşit, aflaţi că aveţi motive să vă opriţi şi la Rădăuţi. Admiraţi nişte cai unici şi puteţi chiar să îi convingeţi să faceţi o plimbare împreună, călare sau cu trăsura.

Gheorghe Olarian, directorul hergheliei Răduţi: "activitatea hergheliei noastre constă în creșterea și ameliorarea cabalinelor din rasa shaggy arab. Este una dintre cele mai rare linii din lume. La subunitatea noastră se cresc 9-8 linii genetice din rasa shaggy arab din care linia dahoman, vreau să specific acest lucru în mod special, este creată la Rădăuți."

Copiii vor fi cu siguranţă fascinaţi şi de vizita la grădina zoo de la Rădăuţi, întinsă pe 10 hectare. Leii şi tigrii sunt vedete, dar lamele şi maimuţele luptă şi ele pentru un pic de atenţie. Pentru cei mari, centrul istoric din Rădăuți poate fi seducător. Clădirile vechi şi templul evreiesc constuit în 1883 în stil maur te poartă pentru câteva minute departe de lumea dezlănţuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri