IAŞI. Monument în stare avansată de degradare. Ministerul Culturii nu are bani să renoveze obiectivul de patrimoniu

Data publicării:
RUGINOASA 01-1

Biserica Adormirea Maicii Domnului din comuna Ruginoasa a fost construită în 1811 de Sandu şi Ecaterina Sturza, iar în 1862 a fost cumpărată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De altfel, aici este înmormântată aproape întreaga familie a domnitorului Cuza. Ultimele reparații suferite de lăcaş au fost în urmă cu 42 de ani, când au fost refăcute turla și picturile interioare. Acum, însă, pereţii sunt plini de mucegai, iar obiectele de cult păstrate aici sunt grav afectate de trecerea timpului.

În exterior zidurile sunt crăpate până la piatră, varul este căzut iar imaginea de ansamblu a întregii clădiri monument este deplorabilă. Cristina Axinte, directorul Centrului Cultural Ruginoasa: "Necesită numeroase reparaţii şi toate aceste demersuri pe care le facem sunt continuarea demersurilor locuitorilor Ruginoasei tocmai de după război pentru că ideea noastră este să renovăm ceea ce ne reprezintă."

Impresionaţi de starea în este biserica sunt şi turiştii. De la începtul acestui an peste 15 mii de oameni au vizitat lăcaşul de cult. Biserica este în prezent proprietatea statului, face parte din patrimoniul naţional, iar de buna sa funcţionare ar trebui să se ocupe Ministerul Culturii. Cum până acum nu a alocat niciun leu pentru reabilitare, preotul care slujeşte în lăcaşul de cult s-a gândit la o soluţie pentru salvarea clădirii. A făcut un proiect de reabiliare a bisericii pentru a obţine cei 800.000 de euro necesari din fonduri europene. S-a lovit însă de un impediment... "Una dintre condiţii era să fie în proprietatea noastră. Nu am putut să depunem dosarul pentru că este în administrarea statului român care, deocamdată, nu a făcut nimic," explică preotul Nicuşor Olariu.

Preotul a dat acum în judecată statul şi cere ca actul de proprietate să fie dat Bisericii Române. Primul termen al procesului este în luna septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri