IAŞI. Pregătim asistenţi medicali pentru străinătate

Data publicării:
absolventi postliceala

430 de tineri tocmai au absolvit Şcoala Postliceală Sanitară de Stat din Iaşi. Ar putea să-și găsească toți locuri de muncă în spitalele din Iaşi pentru că deficitul de personal este de 25 la sută, dar cu toate acestea mulţi și-au făcut deja planuri să plece în străinătate. Alexandra Pristavu a analizat ofertele de peste hotare în ultimul an de studiu şi deja ştie unde va munci: "Vreau în Anglia să lucrez o perioadă de doi ani de zile şi după aia mă mut de tot aici. 2.500-3.000 de lire lunar şi plus bonusuri."

Asistenţii medicali care pleacă în străinătate pot să câștige și de zece pri mai mult decât în țară. "Mătuşa mea a terminat şi ea Postliceala şi a ajuns în Italia şi a lucrat 10 ani şi încă lucrează. Şi a zis că e mult mai bine acolo faţă de aici," spune Iuliana Păduraru, o altă absolventă. 

"Am constatat, lucru care nu ne-a luat absolut deloc prin surprindere, că circa 40 la sută dintre ei vor să lucreze în ţările Uniunii Europene - în Anglia, în Belgia, în Germania -, mai nou există şi oferte deloc de neglijat din ţări ale Orientului Apropiat," a spus Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi.

Deși regretă că specialiștii abia ieșiți de pe băncile școlii nu vor îngriji bolnavii din România, profesorii le consideră îndreptăţită alegerea de profesa în străinătate. "Nu i-am îndrumat neapărat spre a merge mai departe, dar au altă şansă către viitor prin spitale. Ei îşi doresc un trai mai bun," a spus Mihaela Popa, profesor îndrumător.  

Sunt însă şi absolvenţi care preferă să muncească în ţară

Printre absolvenţii care vor să rămână în ţară se numără şi Adina Mocanu, şefa de promoţie. A terminat cei trei ani de studiu cu media 9,84 şi crede că prin cunoştinţele pe care le-a acumulat are un loc asigurat în sistemul sanitar românesc: "Vreau la Spitalul Sfântul Spiridon pe secţia Chirurgie Generală. Îmi place foarte mult acolo, personalul este minunat."

Şcoala postliceală sanitară din Iaşi pune şi anul acesta la dispoziţie 112 locuri la buget pentru asistenţi medicali generalişti, şi alte 300 de locuri cu taxă. Admiterea se face prin concurs, pe data de 4 august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri