IAŞI. Profesorii dintr-o comună şi-au câştigat banii de navetă în instanţă

Data publicării:
PRIMAR TIBANA

După luni de formalităţi, zeci de dosare şi sesizări, 35 de profesori din Ţibana îşi vor primi banii pe navetă. Au câştigat acest drept în instanţă, iar primăria a primit somaţie de la un executor judecătoresc. Administraţia locală trebuie să achite restanţe pentru transportul dascălilor în valoare de 23.000 de lei.

Gheorghe Rotaru, primarul comunei Ţibana: "Astăzi am trimis contabilul la trezorerie, să vedem ce sumă de bani avem până la sfârşitul trimestrului. Suntem aproape de finele trimestrului unul. Dacă avem posibilitate trimestul ăsta să dăm, chiar aş dori să o achităm, dacă am posibilitate. Dacă nu, o să dăm jumătate din sumă."

Chiar şi în această situaţie, profesorii sunt neîncrezători. Sunt cadre didactice care au şi peste zece ani de când parcurg, zi de zi, aproximativ 80 de kilometri dus întors până la şcoală. Din când în când, au mai primit mici sume de bani, dar insufieciente, spun ei.

Doina Rusu, profesor de limba şi literatura română la Şcoala Domniţa din comuna Ţibana: "E dureros pentru că noi am venit zi de zi la şcoală, nu am venit fragmentar, nu am venit pe bucăţele. Am venit zi de zi la şcoală. Şi este un drept al nostru care, din păcate, nu-l primim."

"Efectuez naveta zilnic, cinci zile pe săptămână. Cheltui o sumă de 200 de lei, lunar. Este obositor, în primul rând, şi, în afară de faptul că este obositor, este şi usturător la pungă," a explicat şi Daniela Iftimiciuc profesor de matematică. 

"Chiar şi aceşti bănuţi, ne bucură faptul că îi vom primi, dar în acelaşi timp, ne îngrijorează perioada următoare pentru că tot noi vom plăti naveta din bănuţii noştri," spune Mihaela Scântei, profesor de limba franceză la Şcoala Domniţa din comuna Ţibana.

Sindicaliştii din învăţământ spun că aceste probleme ar trebui rezolvate la nivel naţional.

Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi: "Acţiunea, în sine, arată că, încă o dată, legislaţia este insuficientă. Nu există prea multe metode de constângere a primarilor să plătească acest decont de navetă şi considerăm că la ora actuală avem încă o problemă nerezolvată."

La nivelul judeţului Iaşi, mai sunt şase administraţii locale care nu acordă decontul navetei. Şi în cazul acestora sindicatul va acţiona primăriile în instaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri