Iaşiul ar putea avea un Muzeu al Tramvaiului. Muzeul ar putea fi construit pe locul depoului de la Gară

Data publicării:
MUZEU FUTURIST

Viitorul Muzeu al Tramvaiului ar urma să fi amplasat în locul depoului situat în zonă Gării. Proiectul presupune construirea unui nou spaţiu expoziţional modern, în care să fie prezentate mai multe tipuri de vagoane care au rulat pe străzile Iașiului, dar și expoziții cu bilete, abonamente sau chiar cu evoluția boghiului de tramvai.

"În momentul de față există o anumită tendință de a transforma acel sit într-o locație pentru un viitor muzeu. Dotările depoului actual de la Gară fiind mutate undeva în zona Dacia," a spus Tiberiu Teodor-Stanciu, arhitect.

Pe lângă latura sa expoziţională, proiectul vine şi cu o serie de provocări extrem de îndrăzneţe. Cea mai interesantă idee este aceea de a fi realizat un tramvai suspendat, care să lege două cartiere importante ale oraşului.

"Proiectul unește cartierul Alexandru, atât de aproape și totodată atât de departe, de centrul orașului printr-un sistem monorail cu un tramvai suspendat asemeni celui pe care îl întâlnim și astăzi în orașul Wuppertal din Germania," a mai explicat Tiberiu Teodor-Stanciu, arhitect. 

Proiectul Muzeului Tramvaiului s-a născut anul trecut, sub forma unei lucrări de licenţă. În realizarea acestui concept, arhitectul s-a inspirat de la câteva dintre cele mai moderne muzee de acest gen din lume:

"În primul rând aș vrea să spun că acest proiect este lucrarea de diplomă susținută la finalul anului 6 în cadrul Facultății de Arhitectură G.M.Cantacuzino din Iași. Alegerea temei Muzeul Tramvaiului pentru acest proiect a venit în primul rând ca urmare a pasiounii mele pentru orașul natal, iar în al doilea rând datorită pasiunii pentru tramvaie a fratelui meu."

Cea mai mare provocare a acestui proiect este costul pentru înfiinţarea muzeului, care s-ar putea ridica la câteva zeci de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri