Ieşeanul Vlad Iftinca, singurul român de la Metropolitan Opera din New York

Data publicării:
vlad iftinica

Vlad Iftinca a fost invitatul special al Operei din Iași pentru un spectacol de excepție. Artistul este astăzi prim pianist la una dintre cele mai prestigioase academii muzicale din lume.

"Nu există o limită şi nu există perfecţiune. În artă nu există perfecţiune. Nu cred că se poate vorbi de opere de artă perfecte," a spus Vlad Iftinica, pianist şi dirijor. 

Despre Vlad Iftinca se știe prea puţin în România. A trăit printre artiști mereu, mama sa a fost o celebră mezzosoprană, iar tatăl este balerin. "Disciplina a fost foarte importantă şi am avut parte de profesori foarte buni în România. Nu numai părinţii mei şi nu numai lucrurile pe care le-am învăţat de la părinţi," a mai spus dirijorul. 

Astăzi lucrează cu cei mai mari artiști ai lumii, dar crede că românii au ceva special, când vine vorba de muzică: "Cred că avem o altă înţelegere romantică faţă de cei care vorbesc engleza, faţă de americani. Deşi educaţia în America este foarte bună, ei nu au aceeaşi abordare a sentimentului, a textului şi a muzicii, aşa cum avem noi. Avem ceva în plus, care vine din latinitatea noastră." 

Vlad Iftinca nu este doar prim pianist al Metropolitan Opera, ci se ocupă și cu promovarea tinerelor talente. Ar fi făcut acest lucru și în România, însă acum s-a stabilit la New York. "M-am obişnuit acolo, aş veni cu mare plăcere să lucrez, dar călătoresc foarte, foarte mult. Nu sunt legat. Mai ales anul acesta nu sunt la MET, voi fi din Ianuarie până în aprilie, dar în rest voi fi în Germania, în Mexic lucrez foarte mult, în Canada. Voi merge în Coreea iarăşi," mai spune artistul. 

Povestea lui Vlad Iftinca și ce înseamnă viața muzicală pe tărâmul american puteţi afla dintr-un interviu, pe larg, în exclusivitate, pentru emisiunea "Turist acasă", moderată de Teodora Tompea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri