În România, nu doar că se face în continuare educație cu bătaia. În Bacău, a crescut numărul copiilor agresați în familie

Data publicării:
copil mama cu spatele blurr

Numai în primele şapte luni de la începutul acestui an, în judeţul Bacău, 48 de copii au fost abuzaţi de părinții lor. Pentru Maria, o fetiță de cinci ani, coșmarul se repeta zilnic. Au salvat-o asistenţii sociali care au internat-o temporar într-un centru de protecţie.

"Nu realizează gravitatea actului în sine. Mai departe, vrea acasă, dar lucrul ăsta rămâne de văzut pe viitor. Se face o nouă evaluare şi vedem. Având în vedere că părinţii doar promit şi nu se vede nicio schimbare, o să fie cazul unei instituţionalizări," explică Elena Nistor, psiholog la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.

Un studiu recent al organizaţiei "Salvaţi Copiii" arată că la nivel naţional unul din trei părinti și-a lovit copilul în ultimul an. "Sunt tați care consumă alcool şi pe fondul consumului de alcool se pot întâmpla lucruri destul de grave, problemele economice, unii dintre ei cedează nervos şi ajung să se răzbune pe cei nevinovaţi şi fără apărare," a spus  Marian Vătămănescu, purtătorul de cuvânt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.

Raluca Dănilă, reprezentant al Poliţiei Judeţene (IPJ) Bacău: "Se face o evaluare de o comisie specializată care va propune măsuri de protecţie putându-se ajunge până la căderea din drepturile părinteşti. Iar când se constată că minorul a fost agresat se întocmeşte dosar penal."

Chiar dacă legislaţia este menită să-i apere pe cei mici, în realitate, mulţi dintre părinţii violenţi rămân în libertate și se întorc în familie. Pentru copiii bătuţi, spun specialiştii, consecinţele sunt grave.

"Un copil agresat va evita să se afirme în public, se va ascunde în spatele clasei, evită să ridice mâna chiar dacă ştie, pentru că se va simţi timorat, având o încredere de sine scăzută. Îşi va pune mereu aceeaşi întrebare, dacă este bine, dacă mă fac de râs, şi cu efecte şcolare scăzute," explică Elena Laura Duță, consilier școlar.

Potrivit specialiştilor, pentru ca scenele de violenţă să nu se mai repete, toţi membrii familiei ar trebui să beneficieze de consiliere psihologică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri